For andre gang skulle Melhus kommunestyre behandle en sak som gjaldt hvilke prinsipper som skal gjelde for momskompensasjon i utbyggingsavtaler.

Forrige gang var saken oppe i kommunestyret 20. juni, og Sigmund Gråbak (Melhuslista) foreslo at det som hovedregel skal være slik at moms refunderes fullt ut til utbygger når det inngås utbyggingsavtaler. Rådmannen anbefalte at saken skulle utsettes for å få vurdert de økonomiske konsekvensene for kommunen.

Da saken kom opp på nytt i kommunestyremøtet tirsdag kveld, ble saken utsatt på nytt. Denne gangen var det Sigmund Gråbak (Melhuslista) som foreslo utsettelse. Under møtet sa Gråbak at han og sikkert flere i kommunestyret, hadde fått en e-post fra en næringsaktør som kommenterte at verken næringslivet eller næringsforeningen var blitt hørt.

- Kanskje burde næringslivet ha blitt hørt før saken kom opp til behandling. Dette er ingen hastesak, sa ordfører Gunnar Krogstad (Ap) som støttet en utsettelse.

Gruppeleder Einar Gimse Syrstad (Ap) støttet forslaget, og et enstemmig kommunestyre vedtok å utsette saken om momskompensasjon.

Spørsmålet om momskompensasjon er kommet opp i forbindelse med utbyggingsavtaler. Private utbyggere kan få krav om å opparbeide kommunal infrastruktur som for eksempel vann, avløp og gang- og sykkelveier. Når private opparbeider slik infrastruktur, får de ikke momsen tilbakebetalt fra staten. Dermed blir byggeprosjekter dyrere enn om det hadde vært mulig å få momskompensasjon. Når kommunen bygger ut infrastruktur til eget bruk, får kommunen fradrag for inngående merverdiavgift. I mange kommuner er det vanlig med avtaler som gjør at hele eller deler av momsen for privat utbygd infrastruktur blir tilbakebetalt.

Hans Petter Øien Kvam, leder for Næringsforeningen i Trondheimsregionen, avdeling Melhus er forundret over at næringslivet ikke ble hørt i forkant av kommunestyremøtet. Han mener det er viktig at politikerne lytter til næringslivet, og han etterlyser næringsrådet som politikerne har hatt planer om å opprette.