Sommeren er tid for ulike typer arbeid utendørs. Anders Eggen, på gården Meeggen i Melhus sentrum, har i flere uker arbeidet med å bordkle opp trønderlåna på gården.

Anders Eggen forteller at gården ble ryddet på 1500- tallet, og at selve huset er omlag to hundre år gammelt. Trønderlåna som står der i dag, ble flyttet ned til gården noen år senere. Gården ligger ved Meeggenbrua, og med en lengde på hele 39 meter på huset er dette helt klart en av Melhus’ lengste trønderlån.

I dag driver familien på fem med gras- og kornproduksjon. – Vi har ingen dyr, men noen kjøttfe beiter på marka vår, forteller Eggen.

Trønderlåna på gården er det store prosjektet i sommer.

– Vi bordkler opp huset fordi det trenger vedlikehold. Det gamle materialet begynte å bli dårlig. I tillegg til å skifte materiale må vi isolere så det blir bedre og bo her, og vi må ta vare på huset så det ikke råtner. Rett og slett vedlikehold.

Eggen gjør ikke hele jobben alene.

– Vi har en snekker, Jørn Melhuus, som ordner det meste. Jeg er for det meste med som hjelper. I tillegg lærer jeg mye selv når jeg er med. Vi ser hvordan tømmeret under materialet er og hvordan standarden har vært.  Det er absolutt veldig lærerikt. - Det er første gang jeg er med og bordkler opp igjen trønderlåna, og som andre folk med gammelt hus er det jo viktig og nødvendig og skifte bordkledning. Prosjektet vil ta ca 4 uker og det har vært veldig fint å holde på med siden været har vært så fint.

– I tillegg til å bordkle opp huset tenker jeg litt på om det er mulig å få til annen næring på gården siden vi ikke har dyr. For tida går det også litt i småomgjøringer, i tillegg til å bli litt kjent med malerkosten. Materialet som skal dekke huset blir levert og høvlet av Sundset Sag. – De har vært veldig flinke, og vi får det høvla slik at materialet ser ut som det gjorde i gamle dager. Dette er noe jeg synes er veldig viktig, avslutter Anders Eggen.

HUSEIER: Gårdbruker Anders Eggen deltar aktivt i arbeidet.