– Tror du at dere får bli med i forhandlingene framover?

– Vi forventer det. Fordi vi har stått sammen om dette tidligere, vi var med og la fram budsjettet.

Etter en svært spennende valgnatt, ble det klokka ett natt til tirsdag, plutselig klart at Ap, KrF og Venstre mistet sitt flertall. Hele kvelden lå de an til å ha 17 mot 16 mandater. Men da de aller siste stemmene var talt opp, ble det klart at Ap mistet sitt ene mandat til fordel for Høyre. Dermed røk flertallet.

Partiene på høyresiden, Høyre, Frp og Bygdelista, gjorde alle et dårlig valg.

Høyre gjorde også et dårlig valg, og går tilbake 2,3 prosentpoeng. De lå lenge an til å miste ett mandat. Men det ene mandatet Ap mistet, gikk til Høyre. Dermed beholder de sine tre mandater, til tross for tilbakegang.

– Nå er det ikke vi som har initiativet framover. Vi har sagt hva vi står for, de aktuelle partiene vet det. Den eneste plassen vi ikke går, er til Arbeiderpartiet.

– Det er ingen sjanse der?

– Det er helt uaktuelt. Den døra er vel stengt fra begge sider, humrer Enge.

Tror rikspolitikken bidroFlagestad tror den nasjonale trenden også virket inn i Midtre Gauldal. Frp gjorde det dårlig landet over. Flagestad mener også at de en del av de andre partiene, som Ap og Sp spesielt, har et solid grunnfjell å stå på rent politisk. Med partiorganisasjon og andre organisasjoner som støtter dem.

– Mens vi har ikke det stabile grunnfjellet, sier Flagestad.

Han mener de har vært aktive de siste fire årene.

– Men det har ikke betydd noe, merkelig nok. Det betyr mer hvor trofast grunnfjellet står.

Han viser også til lokale saker som eiendomsskatten og flyktningesaken.

– Her har det blitt vanskelig å få sympati for oss. Vi er ikke uenig i at viljen til å hjelpe er så stor, men vårt parti representerer ikke det synet. Vi får derfor ingen uttelling på det, sier Flagestad.

- Litt undrendeHøyres tilbakegang kom litt overraskende på, vedgår Bjørn Enge. Under Trønderbladets valgmåling for noen uker siden, gikk de klart frem.

– Vi er litt undrende til hva som har skjedd. Men det har vært trenden i hele landet de siste dagene før valget. Jeg tror rikspolitikken har fått stor plass, og jeg tror det påvirker resultatet. Vi vet jo at en god del velgere ikke bestemmer seg før helt til slutt, sier Enge.

Han sier partiet ikke klarer å se at de har gjort noen soleklare feil i valgkampen.

– Kanskje kunne vi vært enda mer aktiv og oppsøkende? spør han.

Angrer ikke på kuttpolitikkMen en ting er de klare på: De ville ikke ha endret politikken. De gikk til valg på oppstramming i økonomien og kutt i drifta.

– Vi mener fullt og helt at endringer i den økonomiske kursen er det eneste riktige. Men vi har sikkert ikke fått fram budskapet godt nok. Vi skal jo ikke skjære ned i enhet for enhet, sier han.

– Det har vært en del snakk om personfokus i valgkampen. Tror du det har spilt inn?

– Jeg tror ikke det har berørt oss så voldsomt. Jeg tror det er rikspolitikken som slår ut.

Bygdelistas Harald Rognes har ikke svart på Trønderbladets henvendelser tirsdag. Mandag kveld gjorde Rognes det klart, at han ikke kommer til å snakke med Trønderbladet, og særlig undertegnede journalist. Han  mener saken med Paula Forodden tidligere i valgkampen, hvor hun kritiserte personfokuset og –hetsen i valgkampen, var et grovt overtramp og viser mangel på journalistisk integritet.

Høyre gjorde det dårlig, men beholdt sine tre mandater med et nødskrik. - Initiativet ligger ikke hos oss nå, erkjenner Enge. De er åpne for samarbeid med alle, bortsett fra Arbeiderpartiet. Foto: Marthe Eid