Som én av to fra Sør-Trøndelag er Dag Owe Løvø tatt ut til årets NM for gjeterhunder. Han deltar med hundene Bror og Ianto, begge border collier. Mesterskapet holdes i Lier, og Dag Owe pakket og dro på torsdag. Fredag gjør Ianto forsøk på å kvalifisere seg til finalen, og lørdag skal Bror i ringen. Til sammen 90 hunder deltar i årets NM, og 16 skal være med i finalen på søndag. Konkurransen går ut på å hente sau, drive dem gjennom flere porter, og til slutt samle sauene i en innhegning.

– Hvilke forventninger har du til NM?

– Jeg forventer ikke å gå til finalen, for konkurransen er tøff. Men jeg har eldre hunder med mye god erfaring, så det skal bli artig å måle seg mot de beste, sier Dag Owe Løvø.

I fjor ble Bror tatt ut til finalen, men havnet sist blant de 16 beste. I år har han gjort det veldig godt i norgesserien, så hunden er velkjent i gjeterhundmiljøet.

Dag Owe Løvø deltok i NM for første gang i 2007, og har også konkurrert i Wales. Hunden Ianto har aner fra Wales, og både far og bestefar har vært verdensmestere. Løvøs beste plassering i et NM er 16.-plassen i fjor.

– Har du gjort noe for å bli enda bedre i år?

– Vi driver mye med sauesanking, både jeg og sønnen. Vi har 250 sauer sjøl, og sanker for andre i Oppdal. Noe utpreget konkurransetrening har det ikke blitt, men hundene har hatt fin oppkjøring mot NM likevel, sier Dag Owe Løvø.

Han og familien har åtte gjeterhunder og like mange trekkhunder.

NM i gjeterhund har blitt arrangert siden 1978, og det er Norsk Sau og Geit og gjeterhundlaget som står bak.

Les mer: SIM-kort får sauen hjem.