Hvert år dør 120 000 sauer på utmarksbeite. Nå viser erfaringen med GPS- og mobilbaserte radiobjeller at færre sauer går tapt, ifølge nyhetsbyrået Newswire.

I en undersøkelse av skjebnen til 15 000 norske sauer og lam i fjor, gikk 3,9 prosent av sau uten radiobjelle tapt på beite. Blant sau med radiobjelle gikk kun 1,1 prosent tapt. Det viser en rapport for Statens landbruksforvaltning om elektronisk sporing.

Selv om utvalget er lite og tallene er forløpige, gir de en god indikasjon på at radiobjeller gir bonden et bedre tilsyn med dyrene.

– Staten subsidierer bruk av elektronisk sporing fordi tapene i norsk husdyrhold er for store. Vi tar stadig i bruk ny teknologi for å drive landbruket fremover, sier Landbruksminister Lars Peder Brekk til Newswire.

Tester merking av lam

Telenor eier 50 prosent av Telespor, som har utviklet teknologien rundt radiobjella.

– Ved å se på et kart på PC-en sin har bonden full kontroll over dyras bevegelser på utmarksbeite. Hvis dyret rører lite på seg, eller ikke i det hele tatt, sender bjella etter hvert en alarm, og bonden får beskjed på sms, sier daglig leder Egil Pettersen i Telespor.

Radiobjellene fungerer som en mellomting mellom en GPS-sender og en mobiltelefon med SIM-kort, som via Telenors mobilnett sender informasjon til en webbasert brukerportal.

– Ettersom det er flest lam som forsvinner, da de er mest utsatt for rovdyrangrep og andre farer på beite, skal vi i år også teste ut GPS-noder til lammene. Nodene sender signal via radiobjella til søya så man ser om lammene er sammen med mora, sier Pettersen.

Rapporten fra Statens landbruksforvaltning viser at saueeiere fant igjen 92 prosent av de døde sauene med radiobjelle, mot bare 19 prosent sau uten radiobjelle.