Sør-Trøndelag Bondelag og lokallaget i Malvik markerte fredag kveld, med bål, fakler og appeller, sitt syn på planene om å legge den nye regionale travbanen midt i åkeren på Leistad.

Ikke travbane på matjord

– Sør-Trøndelag Bondelag, sammen med lokallaget i Malvik, ønsker å markere motstand mot all nedbygging av matjord i hele regionen. Vi valgte å legge denne markeringen her i Malvik hvor det er planer om å bygge travbane på matjord. Vi ønsker travbanen velkommen, men ikke på produktiv matjord, sa organisasjonssjef Jon Gisle Vikan i Sør-Trøndelag Bondelag til de vel 170 som hadde møtt opp for å delta på markering for jordvern og mot travbane på matjorda på gården Bjørnstad Østre, som ligger ved E6 nord for Væretunnelen.

Klare alternativ

Etter salget av travanlegget på Leangen har Midt-Norge Travforbund vurdert flere alternativ, men vedtok i september i fjor, etter flere runder og intern strid, Leistad for lokalisering av ny regional travbane. Der har de sikret seg avtale om kjøp av den 150 mål store gården Bjørnstad Østre. Det er også forhandlinger om erverv av flere tilstøtende eiendommer.

– Det finnes klare alternativ i regionen, blant annet i Klæbu. Det er også andre alternative lokaliseringer her i Malvik som vi ønsker å fremme som innspill til revideringen av arealplanen, en plan politikerne i kommunen skal vedta i løpet av våren, sier Vikan.

Går mot Melhus og Orkdal

– Travforbundet har vedtatt at Orkanger skal være reservearena, hva med Melhus-alternativet?

– Både Melhus og Orkanger er like uspiselig som Malvik når det gjelder jordvern. Vi vil gå like sterkt imot Melhus og Orkanger som det vi gjør her i Malvik. Travforbundet bør finne alternativ for travbanen som ikke betyr nedbygging av matjord, sier Jon Gisle Vikan.

Arbeiderpartiet avgjør

Dersom Arbeiderpartiet i Malvik velger å åpne for travbane på Leistad vil de sammen med Høyre og Frp ha et solid flertall i kommunestyret, med 20 av de 31 representantene. Men det vil utfordre samarbeidet partiet har med Sp, SV og Miljøpartiet De Grønne, som alle tre for lengst har varslet at de vil stemme mot å åpne for omregulering av LNF-området på Leistad.

– Hvordan tolker du stemningen blant politikerne i Malvik?

– Vi fikk i kveld støtte fra tre parti som er representert i kommunestyret, Senterpartiet, Pensjonistpartiet og Miljøpartiet, men vi vet at det er Arbeiderpartiet som styrer i Malvik. Vi har vært i kontakt med ordføreren som verken vil si ja eller nei før saken kommer til politisk behandling i mars.

Landbruk i 50 år

Tidligere planer for omregulering av landbruksarealene på Leistad ble stoppet i 2011 da Ap, Sp og SV gjennom et politisk kompromiss vedtok å flytte det da vedtatte regionale næringsområdet fra Leistad til Sveberg, et skogsområde nordvest for Stavsjøen og Abrahallen.

– Hvordan ser du på at det etter så kort tid blir omkamp om nærings- og landbruksområder i Malvik?

– Helt håpløst, det er unge bønder rundt oss på alle kanter som ønsker å satse, men de trenger langsiktige rammevilkår. De hadde grunn til å tro at Leistad skulle være forbeholdt landbruk i 50 år, slik politikerne vedtok den gangen, sier Vikan.