Etter avslag i Melhus kommune ble saken oversendt til Fylkesmannen den 28. november i fjor. Mor Janne Kjøsen skrev søknaden til kommunen allerede den 14. august. Hun søkte om sikringskjøring for vinterhalvåret, som inntrer den 1. november. Men familien venter fortsatt på svar, og de må organisere privat skoleskyss for Anna. De tør ikke slippe henne på fylkesvegen til Gåsbakken skole som Fylkesmannen tidligere har karakterisert som særlig farlig eller vanskelig.

Saken forsvant

Seksjonsleder Knut Olav Dypvik hos Fylkesmannen i Trøndelag finner ingen som kan kommentere søknaden.

– Da fylkesmannsembetene i Sør- og Nord-Trøndelag ble slått sammen gikk vi over til et nytt arkivsystem. Det gamle systemet ble stengt ned den 15. desember, og alle saker overført til det nye arkivsystemet. Bare saker som hadde spesiell hast, og som gjaldt liv og helse kunne prioriteres. De andre sakene har ennå ikke dukket opp i systemet vårt. Det gjelder flere tusen saker til behandling, så det er snakk om et stort etterslep, sier Knut Olav Dypvik.

– Dette høres ganske alvorlig ut?

– Ja, mange opplever nå at svarfristen på én måned som forvaltningsloven legger opp til ikke blir overholdt. Det er beklagelig, men de ansatte har jobbet på spreng for å få systemet på plass og for å ta unna saker som er tilgjengelige for oss, sier seksjonslederen ved avdelinga for oppvekst og velferd.

Han kjenner ikke søknaden fra Janne Kjøsen, og kan ikke kommentere denne saken i forhold til liv og helse.

Vet ikke når svaret kommer

– Sikringskjøringa skulle ha vært i gang den 1. november ved et positivt vedtak. Når kan familien vente svar?

– Vi forventer at saken dukker opp hos oss innen utgangen av januar, men vi har lang kø av saker, og kan ikke gi noe sikkert svar på når, sier Knut Olav Dypvik.

Forrige skoleår fikk familien til slutt positivt svar fra Fylkesmannen på søknad om sikringskjøring, men lenge etter at ordninga skulle ha inntrådt. Først i midten av desember fikk Anna sikringskjøring med drosje. Mor Janne søkte om godtgjøring for den tida familie og naboer hadde kjørt Anna til skolen etter 1. november, men fikk avslag.

– I år søkte vi i ekstra god tid, men at det skal ta et halvår å behandle en sånn søknad er helt uforståelig. Det stiller byråkartiet i et dårlig lys. De som forvalter lovverket har blitt et stort hinder for folk, sier Janne Kjøsen.

Janne og familien bor på Stormyra sørøst for Svorksjøen. Etter egen gårdsveg går skolevegen 1,5 kilometer langs fylkesvegen til Gåsbakken skole. Foto: John Lerli
Anna Kjøsen er 11 år, og har tidligere fått innvilget sikringskjøring om vinteren, men familien må søke på nytt hvert år. Foto: John Lerli