8. mars starter Hanne Hofstad (39) og Grete Bergheim (51) Melhus Hørsel. De to var ansatt i AudioPlus som gikk konkurs i slutten av januar.

Fikk ingen signaler

– Vi ble rammet av en konkurs som vi ikke var forberedt på. Det kom ingen signaler til de ansatte om at det gikk dårlig, sier Hofstad.

Hofstad var ansatt i AudioPlus fra 2006 og fram til konkursen, mens Bergheim kom inn i bedriften i 2008.

De har fått mange henvendelser fra kunder som har etterlyst hjelp med for eksempel høreapparater.

– Tilbudet folk hadde, var i nærmiljøet og de slapp å dra til sykehuset med ulemper som bompenger og parkeringsavgift. Vi ønsker å fortsette å gi folk et lavterskeltilbud. Har du hørselsvansker, er det bare å ta kontakt. Det er ikke nødvendig med henvisning fra lege, sier Bergheim og Hofstad.

Eget firma

Etter konkursen valgte de å starte opp med eget firma, og de forteller at de har jobbet hardt for å ha alt klart til åpning 8. mars.

– Det er litt skummelt å starte for oss selv. Uansett hvem vi har snakket med i Melhus kommune, er vi blitt ønsket velkommen. Kommunen har vært inkluderende. Kundene sier at de er villige til å vente til vi kommer i gang, og dette er godt å ha med seg, sier Bergheim.

De har fått leie de samme lokalene som AudioPlus leide av Melhus kommune, og som er i Kroakvartalet i Melhus sentrum.

– Det har vært mye å ordne som nytt telefonnummer og nye møbler. Vi fikk ta over lokalene 1. mars, sier Hofstad.

Ambisjonen er at Melhus Hørsel kan lønne to årsverk. Til sammenligning startet Hofstad i 2006 i AudioPlus med 40 prosent stilling, og erfaringa er at tilbudet om hørselshjelp er ettertraktet.

Tidlig start

– Kundene er fra 18 år og oppover, men det hender at foreldre kommer med barn for en hørselstest før de tar kontakt med helsevesenet. Vi har også en del henvendelser om hørselsvern både til arbeidstakere og til musikere, sier Hofstad.

Hofstad forteller at folk er blitt flinkere til å ta kontakt tidlig for å få hørselshjelp, og hun sier at et lite diskret høreapparat ikke er noe folk flest legger merke til.

– Dess tidligere en starter med høreapparat, dess bedre. De som begynner tidlig, får som oftest høreapparatet til å fungere godt. Om en bare skal bruke høreapparatet en sjelden gang, blir det ikke så lett å venne seg til det, sier Bergheim.