En bedrift som satser på lærlinger er CF Maskin Melhus. Bedriften er en del av CF Maskin, en av landets største forhandlere av landbruksmaskiner, ifølge en pressemelding fra CF Maskin.

25-årige Håkon Johansen Skorstad fra CF Maskin Melhus skal avslutte sin lærlingtid med å ta fagprøve neste uke, og er spent på tiden som venter.

– Det har vært et godt kurs der jeg har fått friska opp en del kunnskap, og lært en del om blant annet nye utslippskrav. Det innebærer mer komplisert teknologi å håndtere, men forhåpentligvis er jeg landbruksmekaniker også om 10 år. Det er en utfordrende og spennende hverdag, og det er de varierte arbeidsdagene som gjør det artig.

– Arbeidsmiljøet hos oss er veldig bra, vi er gode støttespillere for hverandre, smiler mekanikeren, som snart kan vise til fagbrev som landbruksmekaniker.

Opplæring i flere trinn

Med grunnkurset i boks er mekanikerne klare til å bygge kompetansen videre.

– Dette er grunnkurset, også har vi trinn 1 til 3 senere. For vel så viktig som en introduksjon, er å gi dem som allerede har lagt et godt grunnlaget, ny kompetanse og oppdateringer. Særlig ser vi at feilsøking og elektronikk er områder som blir stadig viktigere. Så godt som alt er jo styrt elektronisk, og fjerndiagnostikk kommer for fullt, forteller Jan-Roar Nordal, ettermarkedssjef hos importøren Norwegian Agro Machinery.

Han forteller at det blir mer og mer krevende å være landbruksmekaniker, fordi man både må være god på det mekaniske, hydrauliske og elektroniske.

Ungdommen må ville noe

Han får støtte av Anita Solli som er ansvarlig for inntak og oppfølging, og Frank Karling, henholdsvis styreleder og eier i CF Maskin AS.

Karling har i tillegg til sine fem CF-avdelinger på Østlandet og i Trøndelag, også eierskapet til Østfold Traktor i Rakkestad.

I sum står fem lærlinger på lønningslista, og samtlige var på kurset på Jessheim.

– Maskinen blir ikke bedre enn servicen. Vi har nå to lærlinger som begge har fått toppkarakter på eksamen. Aksel Heen Engebretsen hos CF Maskin Follo var den første i landet som fikk karakteren 6, så fulgte Håkon Johansen Skorstad fra CF Maskin Melhus opp med ytterligere en 6-er, forteller en stolt Sollie.

Begge de to toppkandidatene har gjennomført et utvidet løp der de måtte ta en skriftlig prøve ett år før den ordinære fagprøven.

Alle de fem lærlingene og to andre nyansatte mekanikere fra CF Maskin og Østfold Traktor deltok denne uka på grunnkurs innen CLAAS produkter på Jessheim VGS. Håkon Skorstad Johansen (25) er nummer to fra høyre. Foto: privat