– Det blir så langsomt. Det betyr veldig mye, sier Dina Hindbjørgen om aktivitørtilbudet som uteblir i hele sju uker i sommer på Støren bo- og dagsenter.

Ikke imponert

Dina Hindbjørgen setter særlig stor pris på bingoen, som er en ukentlig hendelse. Hun er veldig glad for at Frivilligsentralen trør til, og skal organisere et ekstra tilbud i sommer.

– Det er supert, rett og slett. Men det gjør ikke noe om kommunen får vite at det faktisk er Frivilligsentralen som gjør jobben, sier hun skarpt.

Hun er lite imponert over at tilbudet legges på is i hele sommer fra kommunens side.

Paula Forodden og Frivilligsentralen nektet å godta sju uker uten tilbud for dem som bor på Støren bo- og dagsenter. De har nå tatt grep, og skal bidra med frivillige tjenester på bo- og dagsenteret gjennom sommerukene. De har flere frivillige, som skal stikke innom for en prat, gå tur med beboere, lese avisen, arrangere sommerfest med grilling og underholdning. Alt det som faller bort, når aktivitøren ikke er på jobb.

– Uten oss blir de sittende en hel sommer uten aktivitør. Ingen avislesing, trim, ikke bingo, ingen som stikker innom huset en tur. De får ikke mulighet til å gå seg en tur i det fine hageanlegget her, fordi de ansatte har mer enn nok med å gi nødvendig pleie til brukerne.

Hun understreker at dette ikke er en tjeneste som kommunen betaler for.

- Dette gjør vi som frivillige, på eget initiativ, sier Forodden.

"GNAGSÅRET": - Jeg er vel lagret som "gnagsåret" hos kommunen, humrer Paula Forodden. Hun er engasjert i mye. I sommer skal hun trå til som frivillig på Støren bo- og dagsenter. Hennes mor bor her, hun er styremedlem i Frivilligsentralen og hun sitter i rådet for eldre og funksjonshemmede.

Vil ha politisk debatt

Trønderbladet traff Forodden og Hilde Wisløf på tirsdag denne uken. Wisløf har meldt seg som frivillig til å hjelpe til på bo- og dagsenteret i sommer, og var på omvisning og orientering på senteret. Tidligere bodde hennes nå avdøde mor her, så Wisløf er godt kjent og kjenner mange av beboerne fra før. Men hun mener også at dette tilbudet burde vært her også om sommeren.

– Det skulle være den største selvfølgelighet med aktivitør hele året, spør du meg.

– Vi ble lovd at det ikke skulle bli noen reprise på fjoråret, men så blir det bare verre, sier Forodden.

Hun vil gjøre politikerne oppmerksomme på det som skjer.

– Kanskje må vi godta at det blir slik, at frivillige må stadig mer inn i eldreomsorgen?

Grindstuen svarer

– Vi leier i utgangspunktet ikke inn ferievikarer til aktivitørstillingene på sommeren. Det har alltid vært slik, og det har ikke vært vanlig tidligere år, svarer enhetsleder Kristin Grindstuen.

Hun skryter av de frivillige og Frivilligsentralen, som er positive til å bidra med tjenester på Støren bo- og dagsenter i sommer. Hun fremhever at de har tatt initiativ til å bidra i nærmiljøet, og spre glede. Hun mener dette er fremtidsrettet, og at de blir mer og mer avhengig av frivillig innsats.

– Hvorfor mener dere at aktivitørstillinger ikke er nødvendig om sommeren?

Likt over hele kommunen

Grindstuen bekrefter at det er ledige aktivitørstillinger, og at de enn å ikke har lyst ut stillingen.

– Det blir tatt tak i etter sommeren. Sommerferien er et dårlig tidspunkt å lyse ut stillinger. Vi ønsker gode søkere, gjerne noen med aktivitørkompetanse.

Det er samme situasjon på de ulike bo- og dagsentrene i kommunen: Når aktivitøren går ut i ferie, settes det ikke inn vikar.

– Nå er det også sånn at de ansatte på sentrene bidrar med aktiviteter. Det er ikke slik at beboerne overhodet ikke har aktivitetstilbud, sier Grindstuen.

Hun sier de veldig gjerne ønsker at frivillige også bidrar her, i de ulike grendene. Pårørende, frivillige og ungdommer er viktige i så måte.