I løpet av onsdag fikk Melhus registrert 44 nye smittetilfeller for covid-19, og torsdag formiddag dukket det opp 28 nye. Totalt har Melhus fått registrert 1129 tilfeller av covid-19 i løpet av koronatiden. Melhus kommune oppgir på sin nettside at det totalt er 1177 smittetilfeller for covid-19 i koronatiden, og tallet er høyere enn tallet til Folkehelseinstituttet fordi Melhus kommune også teller med smittede som bor i Melhus og ikke er folkeregistrert her.

107 positive

– Ut fra innmeldte positive selvtester og resultatet av PCR-tester ved teststasjonen på onsdag, har vi 107 positive tilfeller, sier enhetsleder Monica Brækken i Melhus kommune.

På Melhus kommunes nettside står det at det totalt ble registrert 112 smittetilfeller på onsdag, og så mange er det aldri blitt registrert før på en dag.

Siden det er kommet nye testregler for personer med to eller tre vaksinedoser, kan tallene for registrerte smittetilfeller være lavere enn de reelt sett er. Årsaken er at de som har tatt minst to vaksinedoser, er blitt oppfordret til ikke å få dette bekreftet med PCR-test i den kommunale teststasjonen. Mandag ble det utført 189 PCR-tester i kommunal regi, og onsdag var tallet dalt til 56. Enhetslederen har vært spent på om folk melder inn at de har fått positiv selvtest og om det meldes inn riktig antall for antall smittede i familien.

Melhus er blant kommunene som melder om mangel på selvtester, og enhetsleder Brækken sa til Trønderbladet på onsdag at kommunen ikke har nok til å dele ut i stort omfang til personer som ber om selvtester.

– Vi håper at vi skal få inn selvtester i løpet av utgangen av fredag, og vi har fått gode signaler om at selvtester er på vei. Selv om vi får nye selvtester, er det ikke ubegrenset antall, sier Brækken.

Kommunene er lovt to selvtester pr. innbygger, og for Melhus skulle det utgjøre rundt 34.000 selvtester. Men så mange på en gang, tror kommunen ikke at det vil komme slik at kommunen ikke vil dele ut mange selvtester til hver person på en gang.

Lørdag og søndag blir det også mulig å hente selvtester i Melhus, og Brækken opplyser at selvtester deles ut ved den kommunale teststasjonen i Lenavegen lørdag mellom klokka 11–13 og søndag mellom klokka 11–13.

Oppslutninga om koronavaksineringa er høy i Melhus. Ifølge kommunefarmasøyt har 53 prosent i gruppa 18–44 år tatt oppfriskingsdosen, og prosentandelen er ikke høyere fordi mange fortsatt ikke har langt nok intervall. I alle aldersgrupper er det noen som takker nei til vaksinering blant annet fordi de har hatt covid-19.

Midtre Gauldal

Midtre Gauldal fikk registrert to nye smittetilfeller på onsdag, og åtte nye på torsdag formiddag. Kommunen står oppført med totalt 432 tilfeller av covid-19 i koronatiden.

Saken oppdateres!