TÅLEEVNEN TRENES: Eva Setsaas er styrer i Presttrøa barnehage, og hun mener det er veldig viktig at barn får prøve seg ute i all slags vær og vind. Det å oppleve litt ubehag er veldig viktig for å trene opp tåleevnen og dermed barns psykiske helse, mener hun.

– Like bra som brodder

– Det har vært en fantastisk respons på innlegget, sier styrer Eva Setsaas om innlegget som ble lagt ut torsdag 18. januar. (Ekstern link til Facebook-inlegget)

Barnehagen, som holder til på Søberg i Melhus, skriver i innlegget:

«Når du er liten, og det er din første vinter på glattisen kan ullsokker være like bra som brodder. Vi jobber for å ta vare på gleden i å være ute, og ikke minst sikkerheten. Ved å dra ullsokker utenpå vinterskoene er det litt enklere å finne mestring på hålkeføre! Livet er best ute!»

– Det var hålka som startet dette. Vi tenkte: Hva kan vi gjøre? Finnes det noe bedre enn brodder? Ullsokker har så å si de flest liggende. Spesielt er dette nyttig for de minste barna. De kan rett og slett bli stående passive på hålkeføre, og ikke vite hvordan de skal bevege seg. For oss er det viktig at de får oppleve glede og mestring uansett vær og føreforhold.

NYTTIG: Styrer Eva Setsaas sier at særlig er ullsokker utenpå skoene nyttig for de aller minste barna, som kan bli passive ute på veldig glatt føre. Med feste får de utfolde seg slik de vil. For oss er det viktig at de får oppleve glede og mestring uansett vær og føreforhold, sier Setsaas. Foto: Presttrøa barnehage

Mer og mer populært

Ullsokkene fungerer veldig godt på glatt føre, så fremt det ikke er for mye lort og snø som legger seg inni ullfibrene, forteller Setsaas. I Presttrøa ser de at stadig flere av ungene har med seg ullsokker til å dra utenpå skoene.

– Vi ser at det kommer flere og ullsokker i hyllene, sier styreren.

Setsaas forteller at de er opptatt av at ungene skal få opplevelser ute, i nær sagt all slags type vær og vind. Hun mener det er veldig viktig for barns psykiske helse.

– Trener tåleevnen

– Vi har en tydelig naturprofil, og er mye ute. Naturen er vår læringsarena. Vi ser at mange velger å bli inne når det er for kaldt, det blåser for mye eller er for glatt ute. Det trenger ikke stoppe oss. Vi bor jo i Norge, så vi må finne smarte og gode løsninger som gjør at tåleevnen til ungene blir sterk. Da tenker jeg også psykisk helse inne i dette. De skal oppleve det litt ubehagelige som vær og vind kan påføre oss. Vi tror barnet blir sterkere av det, når de vet å takle ubehagelige utfordringer som de møter. Vi ønsker å trene tåleevnen fra dag én. Vi har så klart grenser for været, men vi jobber mye med motivasjon inn mot de enkelte barna. Vi mener at naturen er den beste læringsarenaen for mestring og fysisk helse.