Kjelleren på Gimse ungdomsskole har i mange år vært preget av hysj-hysj. Her har det vært tilfluktsrom og base for Sivilforsvaret. Ikke en gang lærerne ved skolen visste hva som foregikk. Nå har Sivilforsvaret forlatt basen sin. Tilfluktsrommet har blitt bibliotek, og det eneste som er igjen er hysj.

Viktig for Trøndelag

Lærer Arne Skarsem har vært med på innredninga av kjelleren, og omtaler de hemmelige rommene som en kommandosentral for Sivilforsvaret.

– Anlegget var operativt fram til 2004. Dette var et senter for Sivilforsvaret i Trøndelag, og til bruk i en krisesituasjon, forteller Skarsem.

Rommene stod ubenyttet i mange år, men nå har skolen overtatt. Fortsatt har kjelleren status som tilfluktsrom, og de tunge jerndørene kan ikke fjernes.

– Vi fant hemmelige nødutganger som ingen visste om, skjulte telefonledninger og avlåste rom. Fortsatt er det et areal vi ikke finner ut av. Det kan være et rom uten dører, eller bare en gjenmurt del av kjelleren, sier Arne Skarsem.

Historisk kjeller

Han tror de fleste som har gått på Gimse ungdomsskole kjenner til at Sivilforsvaret holdt til der, men ikke så mye mer. Enkelte rom i kjelleren ble brukt til filmframvisning og valgfag for elevene. I de siste åra har det vært biljard og bordtennis i kjelleren. Og lagerrom for kostymer og kontormateriell.

Innenfor stengte dører hadde Sivilforsvaret senger for overnatting, en stor dieselmotor for å skaffe luft til tilfluktsrommet og store vanntanker til bruk i en krisesituasjon. Alt måtte være operativt innen to døgn.

Arne Skarsem er opptatt av historien, og tar gjerne kjelleren i bruk i undervisninga. I ett av rommene har han plassert store landskapsmodeller av scener fra første og andre verdenskrig. Dette er tablåer han har laget sjøl, og elevene får hakeslipp av å se. Rommet har også modeller av kjøretøy, bilder, avisutklipp, bøker, krigseffekter og mye mer.