– Det er godt å komme seg ut i felt for å treffe soldatene og lederne mine, sier generalmajor Tor Rune Raabye som er sjef for Heimevernet.

I nærområdet

Lørdag startet Gauldal heimevernsområde øvelsen Trøndelag 17 med 1400 innkalte soldater, og for første gang på mange år skulle mannskapene rykke inn i nærheten av der de bor. Melhus, Midtre Gauldal og Holtålen var blant kommunene der det ble øvd. Rundt 120 fikk beskjed om å møte opp ulike steder i Melhus Ei gruppe var i Tømmesdalen grendehus, ei anna gruppe på Kvennabakken idrettsanlegg og den tredje i Høydalen. Dessuten hadde soldatene øvelsesskyting i det nye skyteanlegget på Fremo samt i Haltdalen kurs- og kompetansesenter.

Heimevernsøvelsen har gjerne vært forbundet med mye venting, slitte klær og slitne karer i store telt.

– Fra 2005 har Heimevernet utviklet seg i positiv retning, sier HV-sjef Tor Rune Raabye.

Ute i felt

Sist onsdag møtte han troppen som lå i skogen i Høydalen. Troppen består av 37 menn og 1 kvinne, og halvparten hvilte seg mens generalen var på besøk. Den andre halvparten var i aktiv tjeneste. Fra grusveien innover skogen er det ingen soldater å se. Straks vi klatrer oppover lyngrabbene sammen med liaisonoffiser Gaute Bjørnli, dukket det opp soldater.

Litt etter kommer HV-sjef Raabye med følget, og han kommer fort i samtale med soldatene. Raabye tar først en prat med troppssjef Geir Arne Knudsen, og Raabye konstaterer at troppssjefen har fått ny utrustning og nytt våpen. Til Trønderbladet sier Raabye at Heimevernet har byttet ut gamle våpen, har fått bedre uniformer og har fått bedre sving på øvelsene.

– Tiden hvor de eldste var områdesjefer er over, og vi har unge friske sjefer. Det er ikke noe galt med gamle sjefer, men vi har hatt et generasjonsskifte, forklarer Raabye. Det er et generasjonsskifte han selv er med på. Til høsten går han av med pensjon, og det er allerede utnevnt en ny HV-sjef som starter 1. november.

Det sivile liv

HV-sjefen spør soldatene om hva de gjør i det sivile liv, og først ut er troppssjefen som forteller at han jobbet hos Norsk Kylling for inntil to måneder siden og nå er hos Hugaas rugeri. Andre kommer også inn på hvilke yrker de har etter spørsmål fra sjefen, og HV-sjef Raabye sier:

– Fra regnskapsfører til forskalingssnekker, det er Heimevernet i et nøtteskall.

Kvinnen i troppen ønsker ikke å bli navngitt, og sier at det er av hensyn til yrkeskarrieren som politi. Hun tok befalsutdanning i Heimevernet. Å være eneste kvinne i troppen, synes hun er helt greit.

Soldatene ligger i timannstelt, og liaisonoffiser Bjørnli forteller at de handler inn brød og pålegg på samvirkelaget på Hovin. Middagsmaten er feltrasjoner. Denne uka har det vært relativt mildt høstvær, men de har vedovn og multifuel til å varme opp teltene.

– Jeg er fullstendig klar over at folk blir dratt ut av heimen når de skal på øvelse, og det er ikke like artig. Vi har verneplikt, og da må vi øve og trene. Det er viktig at folk møter opp, og det er utrolig mange positive soldater i Heimevernet. Blandingen av kompetanse gjør Heimevernet unikt, sier HV-sjef Raabye.

Folkeforsvaret

Raabye kaller Heimevernet for folkeforsvaret, og mener at det må trenes både i distrikt og i byene. I høst skal det være en stor heimevernsøvelse i Oslo der mange soldater skal ut for å sikre det de kaller objekter.

– Norge trenger en forsvarsmakt, og det har våre politikere bestemt. Heimevernet kan operere både i byer og i terrenget, sier Raabye.

At Russland er den store trusselen, vil ikke Raabye si at landet er. Men han mener at Norge må forholde seg til at vi har en stormakt som nabo.

– USA er vår sterkeste allierte og venn. Vi er i en verden som blir stadig mer usikker. Det er signal om at det er greit å holde egen forsvarsmakt i orden, sier Raabye som opplyser at Heimevernet har 38.000 soldater.

Tallet er omstridt, fordi ikke alle stillingene er besatt. På papiret har Heimevernet 45.000 soldater, Heimevernet selv opererer med 40.583, mens forsvarsministeren har sagt at målet om 38.000 soldater er en tilpasning til Heimevernets reelle størrelse. I august truet han med å gå av i protest mot kuttplanene i Heimevernet. Den endelig avgjørelsen tas etter at regjeringen har mottatt en anbefaling av landmaktstudien, i forbindelse med høstens statsbudsjett. Statsbudsjettet legges fram 12. oktober. Raabye fyller 60 år i november, og skulle etter Forsvarets pensjonsregler uansett gå av med pensjon 30. november. Nå er det klart at den nye HV-sjefen er på plass allerede 1. november.

Med baby på øvelse

Ute på øvelsen virker striden om Heimevernets framtid langt unna. Oppe på Kvennabakken er det også mange soldater stasjonert. En av dem er sersjanten Ingrid Rønning som er fra Melhus, og som er lærer i det sivile liv. Hun har med datteren Silje på fem måneder, og bor i campingvogn under øvelsen.

– Jeg er i mammapermisjon, men «krigen» venter. God tilrettelegging fra områdesjefen har gjort det mulig for meg å delta. Øvelsen er en mulighet til å få bruke teorien fra kurset jeg nylig har gått på. Det har vært nyttig å være med, og siden vi kan bruke campingvogn, er tjenesten tilpasset vårt behov, forteller Rønning.

HVILER UT: Soldater bytter på å være i aktiv tjeneste, og noen hvilte i teltet mens det var generalbesøk. Foto: Gunn Heidi Nakrem
ORIENTERER: Troppssjef Geir Arne Knudsen fra Støren i samtale med HV-sjef Tor Rune Raabye. Foto: Gunn Heidi Nakrem
PÅ KVENNABAKKEN: - Det er greit å være ute i det området du skal være i om det oppstår en situasjon, sier rittmester og områdesjef Ola Hage fra Rognes. Han står ved siden av Ingrid Rønning fra Melhus som har med datteren Silje (5 måneder). Foto: Gunn Heidi Nakrem
VAKTHOLD: Kenneth Skiksten fra Trondheim og Jan-Erik Strøm fra Støren holder vakt ved posten i Høydalen. Foto: Gunn Heidi Nakrem
MØTE I SKOGEN: Å få besøk av HV-sjef Tor Rune Raabye blir satt stor pris på. F.v. liaisonoffiser Gaute Bjørnli, HV-sjef Tor Rune Raabye, områdesjef Ola Aune Hage, operasjonsoffiser Bengt Ulvin og distriktssjef Håkon Warø. Foto: Gunn Heidi Nakrem
STOPP: HV-sjef Tor Rune Raabye stopper ved en av stillingene. Foto: Gunn Heidi Nakrem