Nå tar næringslivet, bygge- og anleggsnæringen spesielt, et knallhardt oppgjør i et brev til politikerne i kommunen.

Næringsforeningen (NiT) har adressert brevet til formannskapet, for å løfte kritikken opp på et politisk nivå, i håp om bedring. Leder i NiT, Aina Midthjell Reppe, forteller at de allerede har hatt dialog og møter med rådmannen og ordføreren i kommunen.

- Ikke blitt bedre

– Men vi har ikke opplevd at situasjonen har blitt bedre, dessverre. Da er det nødvendig å gjøre politikerne oppmerksomme på situasjonen.

Hun understreker at det de ønsker er resultater: Et godt samarbeidsklima, forutsigbarhet og konkret bedring av en situasjon som oppleves som tidvis uholdbar for næringslivet, da spesielt bygge- og anleggsbransjen.

Brevet til formannskapet har tittelen: «Midtre Gauldal – en næringsvennlig kommune?». Kommunens administrasjon får ganske krass kritikk for måten den møter næringslivet på.

- Ikke positive opplevelser

Her er noe av det som står i brevet:

«Våre opplevelser er ikke positive, og minner lite om en fremoverlent kommune med fokus på næring. (...) Dessverre opplever vi en administrasjon med lav servicegrad, arroganse og et ønske om å legge til rette for begrensninger heller enn muligheter. (...) Det oppleves påfallende hvor vennlig man blir møtt, hvilken veiledning man får, og hvor problemfri prosessen er andre steder. (i andre kommuner, red.anm.) Dette fører til at vi som entreprenører i større grad ser oss om etter prosjekter utover kommunegrensen.»

De skriver videre at flere aktører har opplevd store økonomiske tap som en følge av «treg og feil saksbehandling». Dette fører til oppsigelser og fare for konkurser, skriver de.

Næringslivet opplever også en usikkerhet opp mot rollefordelingen i politisk utvalg og administrasjonen. «Vi opplever at det er mange ulike roller som koblers inn, alt fra ordfører, rådmann, enhetsleder, næringsrådgiver, utvalgsleder NPM. (...) dette fører til at saksbehandling ikke blir helhetlig, men tilfeldig ut ifra hvem man kontaktet i kommunen i utgangspunktet.»

De skriver at de er bekymret for at dette vil forringe omdømmet til kommunen, og at mulighetene for vekst blir ødelagt. De presiserer at de ønsker dialog og godt samarbeid, men som de skriver: «(...) men nå er begeret fullt.»

Ordføreren svarer

Ordfører Sivert Moen (Sp) er ikke umiddelbart helt enig i den ramsalte kritikken fra næringslivet:

– Undersøkelsene administrasjonen selv har gjort, tyder på det stikk motsatte. Tvert imot; at vi er næringsvennlige på byggesak, sier ordføreren.

Men han erkjenner:

– Det er klart at når Norsk Kylling drar, har ikke alt vært tilrettelagt til rett tid. Hadde vi hatt næringsområdet ferdig, er det ikke sikkert de engang hadde spekulert på andre områder. Vi har også eiendomsskatt på næring, det er også en ting vi kommer i konkurranse med andre kommuner på.

– Men her er det snakk om lokalt næringsliv, som allerede er her i kommunen?

– Vi har tatt en prat, og nå skal det etter hvert legges frem en sak for formannskapet, hvor dette skal konkretiseres mer.

– Er du overrasket over kritikken?

– Nei, jeg har hørt en del av kritikken før.

– Er du enig i kritikken?

– Det kan jeg ikke uttale meg om før vi har hatt møte. Vi må sette oss sammen, og få konkretisert hva dette handler om. Undersøkelsene enheten selv (Næring-, plan- og forvaltning, NPF, red.anm.) har gjort, sier egentlig det motsatte. At de har korte svarfrister og rask behandlingstid.

Tror på løsning

Moen tror de skal klare å få til en god dialog, og gjennom det kanskje skape et grunnlag som gir resultater begge partene er fornøyde med.

Han sier at administrasjonen i Midtre Gauldal tidligere har hatt en veldig åpen-dør-filosofi, hvor det bare har vært å banke på døra. Nå har NPF-enheten én dag per uke hvor det åpnes for å stikke innom kontoret, men da må det avtales tidspunkt på forhånd.

– De har nå prøvd å strukturere det, slik at folk ikke bare kan dukke opp og bryte opp arbeidsdagen. Det kan jo også være litt av problemet, sier Moen.

Han tror de skal klare å få til løsninger som gjør næringslivet blide igjen.

– Jeg tror det er positivt med slike utfordringer, det vil komme noe godt ut av det, hvis vi kan justere oss.