Mange i Gauldalen kjenner Bjarnhild som har bodd på Støren i 60 år og arbeidet på trygdekontoret til hun var over 70. Den aller første jobben på Støren fikk hun på samvirkelaget, og det var jakten på en fast stilling som lokket unge Bjarnhild Marie Solli ut av Røros i 1936. Hun hadde tidligere vært vikar i Rørosbanken, og det var ikke lett å finne fast arbeid på den tida.

På Støren fant Bjarnhild også to år eldre Rudolf Rogstad som arbeidet ved jernbanen, ved Støren stasjon. De giftet seg og fikk datteren Kirsten i 1942. De bodde på Grindahaugen, rett ovenfor helsesenteret.

- Der vokste jeg opp, forteller Kirsten som hadde kort skolevei til folkeskolen og realskolen. Etterpå ble det handelsgym og husflidsskole i Trondheim for Kirsten, samt folkehøgskole på Trøndertun.

I 1997 ble Bjarnhild enke, og hun flyttet tilbake til sitt kjære Røros. Datteren bygde på huset slik at Bjarnhild kunne få en omsorgsleilighet der.

- Det var egentlig ganske lurt, ettersom mor ikke hadde mange slektninger på Støren, sier Kirsten som er enebarn.

Tog til Italia

Hun forteller at foreldrene var glade i å reise. Jernbanen hadde mange turtilbud, og foreldrene dro på togferie til Italia og var flere ganger i Jugoslavia. Og rett som det var tok de bilen til Oslo og besøkte datteren.

- Jeg tror ganske mange på Støren kjente mamma, sier Kirsten. Mora startet sitt lange yrkesliv i 20-årsalderen og hadde et par år hjemme etter at Kirsten ble født i 1942. De bodde sammen med besteforeldrene, og dermed var det ikke noe problem å jobbe selv om du hadde en toåring og barnehager ikke fantes.

- Jeg tror det var bare tre i klassen min som hadde yrkesaktive mødre, sier Kirsten.

Morfaren Jon Solli døde på anleggsjobb i Nord-Trøndelag i 1929. Kona Marie Solli, født Sevatdal, arbeidet som kokke på anleggene hvor Jon arbeidet. Eldstedatteren Bjarnhild var 11 år, og de var tre søstre som nå var blitt farløse. Men likevel klarte mora å sørge for at de fikk litt utdannelse, alle tre. Bjarnhild gikk realskole på Røros og handelsgymnas i Trondheim, hvor hun bodde hos slektninger. Mor hennes bygde seg også hus et års tid etter at hun var blitt enke.

Kirstens ene søster Inger Gullikstad bor i Bærum, mens Hjørdis som bodde i Elverum, nå er død. Kirsten har ellers fem kusiner og én fetter.

På ski med oldebarna

Det er mange gamle damer i familien. I Bjarnhilds morsslekt er det mer en regel enn et unntak å bli så mye som 90–100 år.

- Hun snakket ofte om det da hun var ung, sier Kirsten. Bjarnhild hadde på den tida både ei bestemor og oldemor i live. Selv har Bjarnhild vært sprek på sine eldre dager, som 90-åring var hun var ute på ski med oldebarna. Jubilanten har til sammen to barnebarn og fire oldebarn.

Kirsten og mannen Bjørn Knutsen slo seg ned på Røros i 1984 etter mange år i Oslo. Der hadde Kirsten arbeidet i Helsedirektoratet og mannen som politi. På Røros arbeidet hun i kommunen. Kirsten ble enke i 2008.

Gjøsvika

Bjarnhild Marie Rogstad feirer 100-årsdagen sin på Gjøsvika sykehjem i Røros lørdag. Det blir åpent hus med kaker og kaffe, forteller datteren.

Jubilanten trives godt på sykehjemmet hvor hun har bodd en fem års tid. De bor i små enheter med seks på hver avdeling. Bjarnhild leser fortsatt Adressa, og hun har også hatt Trønderbladet. Hun er glad i å reise og dra på tur, og lenge hang hun med på kryssordløsinga. Hørselen er ikke som før, men Bjarnhild husker mye fra sin barndom og ungdom. Forleden fortalte hun at det var så mange bursdager på denne tida av året. De hadde nye kjoler, godt vær og de badet i bekken og spiste molter. Kirsten har funnet et foto som bekrefter dette. Og i morgen er det bursdag nummer 100.