– Vi skal til de store festivalene og så til Sommerfesten i Melhus sentrum. I stedet for å skli rundt på snøføre og spille på samfunnshus med 600 publikummere, vil vi heller spille på festivaler med 6000 publikummere, sier Ola Buan Øien i Too Far Gone.

Holdt sammen

Too Far Gone ble startet på Ler for 25 år siden, og er nok et eksempel på de såkalte Flåartistene. Tre av musikerne har vært med hele tida.

– Vi er privilegerte siden det ikke er noen selvfølge å ha fått holde på så lenge, sier Buan Øien som er en av de tre som er fra det opprinnelige bandet.

De fleste musikerne har reist ut fra bygda, mens nye fra andre deler av Trøndelag har kommet til. Reiseavstanden til fellesøvingene hos Anders Stensås på Ler, er imidlertid ingenting imot antall mil bandet legger bak seg i løpet av ei helg med opptredener.

Øvingslokalet er hos Anders Stensås på Ler.

Satsingsområdet er festivaler og bygdedager, og Buan Øien forteller at erfaringa er at folk ikke er så ivrige lenger på å dra på fest i samfunnshuset om vinteren.

– Det er noe annet å få spille for et publikum som står foran en scene enn festdeltakere som er i barnealder og kan befinne seg i vertikal stilling. Derfor spiller vi ikke på slike fester og vi vil heller gi publikum en konsertopplevelse, forklarer Buan Øien.

Sommeren er blitt bandets glansperiode, og Ola Buan Øien legger ikke skjul på at det kjennes som en lettelse både på grunn av kjøreforholdene og stedene de skal opptre.

– Vaktholdet på samfunnshusene kunne bestå av foreldre som kanskje var motvillige. Da er det bedre å opptre på festivaler med profesjonelt håndtert vakthold, sier Buan Øien og manager Per Evjen viser til episoden med en Hellbillies-musiker som falt av scenen.

Øving

Bandet har brukt vinteren til å forberede seg på de mange opptredenene i sommer.

– Vi har øvd ganske mye, og har børstet støv av livesettet. Nå er vi inne i en veldig bra periode og vi har hentet tak i energien. Alle er ferdig med husbygging og oppussing, sier Buan Øien.

Låtene

Låta som virkelig gjorde Too Far Gone kjent over hele landet, var «Zetor'n» som kom i 1997. For første gang har bandet gitt ut to låter som bandet selv ikke har skrevet, og nylig ble låta «Bare du» presentert. Den er skrevet av Jens Petter Grønnesby i likhet med sangen «USA», og bandet har store forhåpninger til spesielt «Bare du» ettersom den er kommet på NRKs spilleliste. Også under de mange festivalene tror bandet at de nye låtene vil slå an.

– Vi skriver en del låter selv. Det er fortsatt folk som jobber intensivt mot ei plate, men vi slipper heller låter underveis og da på digital plattform, sier Buan Øien.

Reiser langt

Spøkefullt sier manager Evjen at turnéstopp bestemmes ut fra pilkastbooking, og at det førte til at stoppestedene sist helg ble Finnsnes og Kvinesdal. Ei reisestrekning på 195 mil løses ved å bruke fly.

– Norge er langt og smalt, og jeg tror vi har vært de fleste stedene. Kommende helg havner vi på en reiselengde på 330 mil. Da er det behagelig med fly. Vi er veldig takknemlig for den innsatsen manager Evjen legger ned for å finne spillesteder, og vi gleder oss til å spille for publikum rundt omkring, sier Buan Øien.

Musikerne har annen jobb ved siden av, og bruker helgene om sommerne til å dra på turné sammen.

– Det er blitt en livsstil, og noen har med samboer og barn. I alt er vi åtte-ni som reiser sammen, og vi har funnet en mal som vi følger. Den sosiale biten er kanskje hemmeligheten bak at vi har holdt ut i 25 år og ser fram til å fortsette. Vi står i samme kø på bensinstasjonen når vi skal ha kaffe og gå på toalettet, og vi har det veldig bra sammen, forteller Buan Øien.

Eget øl

Bandet har også lansert sitt eget øl, og det produseres i samarbeid med Røros bryggeri.

– Jeg tror ingen andre band har sitt eget øl. Ølet blir solgt hos Rema 1000 Melhus Torg og under Sommerfesten. Dette er et lyst øl som passer godt om sommeren, sier manager Evjen som har vært med bandet siden 2011.