– Det er trygt her, sier Snorre Solem før kajakkpadlerne begir seg ned til Gaulfossen.

Redusert vannstand

Nedbørsfattig periode førte til at vannstanden i vassdrag har gått ned, og konkurransen under den årlige Trøndelagsrunden ble flyttet til Gaulfossen. I tillegg kastet kajakkpadlerne seg ut i vannet på Støren og i elva Ena i Budalen. I Ena var det for lite vann til at det kunne holdes konkurranse der. Trøndelagsrunden er en padlefestival som samler utøvere også fra land utenfor Norge, og Solem forteller at padlere kom fra Skottland, Finland, Tyskland og Sverige. Den startet torsdag og konkurransen i Gaulfossen var på lørdag.

Nede ved Gaulfossen brøler elva og vannet suges ned i ei trang kløft. Padlerne går ned med kajakkene langs stien, rekognoser litt ved fossen og venter så på tur nede ved det rolige partiet.

– Det er litt tøft å padle her, men det handler om vannstand og hvor du padler. Antall ulykker handler om hvor hardt du pusher. Jeg har padlet her før og dette er en av de lokale elvene vi bruker, sier Eveliina Kallioniemi som opprinnelig er fra Finland og som vant dameklassen.

Les også: Flom for to uker siden

Svømmeturer

Sikkerheten er viktig for padlerne, og Solem forteller at de har hjelpere som kan trå til om det trengs.

– Alt gikk bra. Noen svømmeturer blir det alltids, men det ble ingen skader i år etter det jeg har hørt om, sier Solem.

Padlerne suste gjennom fossen og tok flere runder underveis i konkurransen. Oppe på brua var det mulig å følge med padlernes ferd gjennom fossen. Stien langs Gaulfossen er delvis ødelagt på grunn av steinsprang så der var det ikke så lett å ta seg fram.

De tre beste plasseringene i herreklassen ble Oddbjørn Flaa, Helge Martinsen og Bjørn Thomlevold. I dameklassen ble de tre beste Eveliina Kallioniemi, Capucine Thomas-Lépine og Léa Gaigeot.

Trøndelagsrunden innebar også padling i Gaula ved Støren.

– Det var kjempebra å padle på Støren, og det går an å padle uansett vannstand, sier Solem.

Gaulfossen er trolig det beste laksevaldet i Gaula, og padlerne forteller at de var i kontakt med Gaula natursenter før de la konkurransen til fossen. Laksesesongen starter 1. juni.