- Vi får klager på at folk blir stupbombet av sinte måser, og at dette er plagsomt for unger, sier virksomhetsleder Morten Børseth i Bygg og eiendom.

Takhekking

Melhus kommune har satt opp måseavvisere på taket av rådhuset og Buen omsorgssenter, og vurderer også å sette opp dette på Lenalia bofellesskap der det også har kommet klager på at måsene angriper når folk er utendørs. Avviserne er rovfuglprofiler, og hensikten er å forhindre at måsene hekker på tak.

På rådhuset er måseskremmeren satt opp over inngangspartiet.

- Det ser ut til at tiltaket har hatt effekt, og det er betydelig færre måsereir i år. Spørsmålet er om dette virker på sikt. Vi er blitt tipset om at vi må flytte på innretningen slik at den står på forskjellige steder, sier Børseth.

Etter det han kan se, er det nå bare et tjeldreir igjen på taket av rådhuset.

- Mange steder i Trondheim er det satt opp slike innretninger, og det er ulike varianter. Vi har valgt en forholdsvis rimelig løsning som koster omtrent 7000 kroner pr. pakke, forteller Børseth.

Ikke bare stupbombing kan være et problem for folk. Klatter på biltak og skulpturer provoserer enkelte.

Matleting

Rundt Melhus sentrum er det mange åkre der måsene ofte samles for å lete etter mat. Børseth har ikke inntrykk av at måsene finner mat i Melhus sentrum som følge av at folk hiver fra seg matrester.

- Vi har ikke hatt utfordringer med at måser tar søppel fra søppelbokser, sier Børseth.

Måsene forsto i starten ikke et kvekk av hva som hadde kommet på tak i Melhus sentrum, men mange valgte å gi opp reirbygging.

Ett annet sted det er kommet opp rovfuglprofil for å skremme vekk måsene, er på Idegården i Melhus sentrum. Norgeshus der Dag Runar Båtvik er daglig leder, er deleier av bygget.

- Jeg har ingen sterke meninger om måsene og synes ikke det er et måseproblem i Melhus sentrum. At det er måser i Melhus må en bare finne seg i. Men jeg liker best måsen når den er ute i havgapet, sier Båtvik.