Mens noen synes måser har sin naturlige plass i artsmangfoldet og mener dem minner om sol og sommer, synes andre måsene er en pest og plage.

Miljøverndirektoratet minner om at det finnes regler for hva en kan foreta seg om en mener at måsene er plagsomme. I for eksempel Nord-Trøndelag har folk i fortvilelse ringt politiet etter å ha hatt 73 måser på taket fordi naboen har matet fuglene.

Direktoratet fastslår for det første i bladet Miljøkrim som utgis av Økokrim, at det ikke stemmer at antall måser øker i antall. Faktisk er fiskemåke, krykkje og hettemåke på lista over truede fugler. På grunn av dårligere mattilgang ved kysten og flere rovfugler, har måsene søkt tilflukt i tettbygde områder.

Flytting av reir, ødeleggelse av reir og egg regnes som brudd på naturmangfoldloven, slår Miljødirektoratet fast.

I stedet anbefaler direktoratet at en dekker til hekkeplasser i god tid før hekkesesongen, men da må en ikke bruke fiskegarn eller annet som måsene kan sette seg fast i. Oppspenning av liner kan ifølge Miljødirektoratet være et aktuelt tiltak.

Skyting av måser mener Miljødirektoratet bare kan skje om det kan påvises at måsene gjør skade, og ikke for å få ned bestanden. Verken fiskemåke, krykkje eller hettemåke er jaktbare arter.