I helga arrangerer Norsk Schäferhundklub avdeling Nordenfjeldske hundestevne på klubbens område på Stavsøra i nærheten av Øysand.

Rundt 150 hundeekvipasjer deltar i løpet av de fire dagene stevnet går av stabelen. Årets dommere kommer ifra England, Stavanger, Kristiansund, og Trøndelag.

- Bortsett fra NM i juli er dette det største stevnet i landet. Årets deltakelse er hakket bedre enn i fjor. Vi har tilreisende fra hele landet. Folk bor på campingplasser og hotell, sier leder Roger Svendsen i Norsk Schäferhundklub avdeling Nordenfjeldske.

Kennel fra Lundamo gjorde det bra

Da Trønderbladet tok turen til stevnet lørdag formiddag skinte sola og hunder og eiere storkoste seg. Lørdag var det 60 hunder i utstillingsringen. Søndag skal 50 hunder i aksjon.

Odd Arve og Torill Nedahl fra Lundamo har drevet Kennel Chaila i 35 år. En av helgas klassevinnere stammer fra kennelen deres. Den fem måneder gamle tispa Chailas`s xi vant klassen valper 4-6 måneder. Hunden eies av Esten Eggan og Ingvild Suren Eggan.

- Hundeutstilling er en korreksjon. Vi får fasiten på hvordan ting skal være. Svaret ligger i hvordan hundene beveger seg, for schäferen er opprinnelig en gjeterhund. Schäfer» betyr gjeter på tysk, forteller Odd Arve.

Ufortjent dårlig rykte

I løpet av helga konkurreres det i flere såkalte RIK-prøver. Det ble avholdt brukshundprøver, lydighetsprøver og utstilling etter FCI mønster og utstilling etter Tysk mønster som er fra schäferhundens hjemland. I tillegg ble det gjennomført sporøvelser.

-  Schäferen er så mye mer enn en utstillingshund. Det er en brukshund og kan brukes til alt. Mange kjøper den for å ha den som et familiemedlem og turkamerat, forteller Svendsen.

Schäferhunden er også populær innenfor politiet og militæret. Tyskerne brukte den blant annet under krigen. Dette har ført til at rasen har fått et litt dårlig rykte.

- Det er en myte at det er en aggressiv rase. Det er også mange som vil ha det til at den er blitt avlet fram feil de siste årene. Ser man på papirene til veterinærene er schäferen veldig frisk sammenlignet med andre raser.

Klubben fyller 80 år neste år

Neste år fyller Norsk Schäferhundklub avdeling Nordenfjeldske 80 år.

- Vi har i dag cirka 240 medlemmer og er landets eldste avdeling. Vi er en kjempefin gjeng med mange ildsjeler og store oppdrettere som har holdt på lenge, sier Svendsen.

Melhus kommune har tidligere ment at to hundeklubber har ulovlig tilhold på Stavsøra. Etter mye fram og tilbake forteller Svendsen at det nå går mot en ordning.

- Det er en sak som fortsatt pågår, men både kommunen, grunneierne og vi leietakere føler vi begynner å komme til enighet. Vi har vært her siden 1995, og før var det et område som var gjengrodd. Vi har ordnet opp her og tar vare på plassen, sier han.

Se bildeserie øverst i artikkelen!