Påska er på hell og utfarten er erstattet med innfart. På formiddagen andre påskedag har Sør-Trøndelag Røde Kors Hjelpekorps ingen skader å melde om.

Det har vært en travel høytid for Røde Kors i distriktet. Hjelpekorpset har vært ute på 36 oppdrag for å assistere påsketurister. Det har blitt rapportert inn 38 skader i distriktet i løpet av påsken. Det innebærer én skade i anlegg og 37 skader i terreng. Dette er flere skader enn tidligere år.

– Det har vært bra med utfart i påska. Det har helt klart sammenheng med det flotte været. Folk har vært ute og brukt fjellet mer enn tidligere, og stort sett har det gått bra, sier daglig leder i Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag Røde Kors, Marita Hoel Fossen, til Trønderbladet.

Været har vært fint stort sett hele påska, men det startet litt trått med snøbyger. Fra mandag forrige uke skiftet været om til strålende sol og utfarten i distriktet økte derfor betraktelig.

Skadet seg i Sandfjellrennet

Under Sandfjellrennet onsdag forrige uke måtte Soknedal og Budal Røde Kors hjelpe en uheldig skiløper, som skadet en skulder i en utforkjøring etter Soknahytta. Ettersom det tydet på bruddskader, fikk de rekvirert personen til luftambulansen.

I Melhus var både Røde Kors-hytta ved Svarthåmmår'n i Seterdalen og Røde Kors-hytta Samatun på Lundamo bemannet. En av vaktdagene var skjærtorsdag, og Trygve Eggen som var på vakt i hytta i Seterdalen, kunne fortelle at det hadde vært noen skader som hadde gått utover rygg og føtter.

Aktivitetsdag på Samatun

Langfredag ble det meldt om to rapporterte skader i påskefjellet. Det var én skade i anlegg og én skade i terreng. Utfarten i hele distriktet var høy.

Påskeaften var det to rapporterte skader i distriktet. Ingen skadet seg i anlegg, men to personer ble skadet i terreng. Utfarten i hele distriktet var lørdag gjennomsnittlig. Minst utfart var det i Budal, Soknedal og Åfjord.

Samme dag arrangerte Melhus Røde Kors aktivitetsdag for store og små på Samatun. Bra med folk tok turen og det var stor innsats i hoppbakken og de øvrige aktivitetene. Det ble også servert nystekte vafler og kaker.

Første påskedag ble det rapportert om tre skader blant alle påsketuristene – null skader i anlegg og tre skader i terreng. Utfarten i hele distriktet var litt lavere i terreng og løyper på søndag, mest sannsynlig på grunn av at mange reiste hjem fra påskefjellet.

Da Trønderbladet var i kontakt med infosentralen til Sør-Trøndelag Røde Kors Hjelpekorps på formiddagen andre påskedag, var det ingen skader å melde om.

Gikk skred i distriktet

Sør-Trøndelag Røde Kors Hjelpekorps melder at skiføret har vært hardt, men med mye løssnø under. Snømengdene i år har ført til en tradisjonell fjellpåske. En liten demper på påskegleden har vært skredfaren, og det har gått skred i distriktet.

Til tross for den store skredfaren i distriktet har ikke Røde Kors vært i aksjon i et eneste skred denne påska. Dette vitner om at påsketuristene har tatt til seg advarslene som har kommet i løpet av påsken om å holde seg til skiløypene, og å se opp for skredfarlig terreng.

Vi har hatt fint vær i påsken, men det er viktig å huske på at i fjellet kan været snu kjapt, slik at fint vær er ingen unnskyldning til ikke å pakke med seg niste og varme klær.Hjelpekorpset i Sør-Trøndelag Røde Kors har vært i forhøyet påskeberedskap for å trygge både innbyggere og turister i fjell og by. På åtte hytter/depot og med ti hjemmevakter har de 18 korpsene vært i beredskap med over 60 godkjente og godt trente frivillige påsken 2018.

Nasjonalt var det 1200 hjelpekorpsere i påskeberedskap på 150 vaktstasjoner over hele Norge.

868 personskader i påskefjellet

Røde Kors rykket ut til totalt 868 tilfeller av personskader i påskeuken i år. Tallet er det tredje høyeste siden statistikken begynte i 2008, og noe under rekorden fra 2013.

– Det har vært en travel påske samlet sett, som viser hvor sentral den frivillige redningstjenesten er med Røde Kors Hjelpekorps, Norsk Folkehjelp og de andre aktørene, sier nestleder Sven Bruun i landsråd Hjelpekorps til NTB.

Det er imidlertid relativt få alvorlige ulykker som Røde Kors har håndtert i år. Bruun tror mye bra vær i Sør-Norge har bidratt til at det kanskje ikke har vært så mange alvorlige ulykker og søkeoppdrag, men stor utfart har bidratt til mange mindre skader.

– Det er veldig mye forstuing og brudd når folk ramler i skiløypa eller alpinanlegg, sier han.

Påsken har også vært preget av stor rasfare, særlig i Nord-Norge og på Vestlandet

– Det virker som om de fleste har tatt hensyn til det. Selv om det har vært en dødsulykke i skred, så virker det som om de fleste turgåere har vist god aktsomhet, sier Bruun.

Totalt er det registrert flest ulykker i Telemark med 151 og Oppland med 136 oppdrag.