Midt-Norge blir et svært viktig område under årets NATO-øvelse. Slike store øvelser gjennomføres hvert tredje år i NATO-alliansen, og dette blir den største militærøvelsen som noensinne er gjennomført i Norge. Hele 48.000 soldater skal delta, og både Sverige, Finland og Island blir trukket med.

Pressområder

Den såkalte fiendestyrken vil befinne seg i Trøndelag, og «hovedkampene» vil foregår rundt Dovrefjell fra 25. oktober til 7. november. De første soldatene vil komme allerede i juni, og det blir jul før alt mannskap er trukket tilbake. Pressområdene i vårt distrikt blir Heimdal, Øysand, Støren og Hølonda.

Forsvaret håndterer ikke slike store øvelser internt, og det blir behov for å kjøpe inn en mengde tilbud fra lokalt næringsliv. Onsdag var mange næringslivsledere samlet i Melhus for å få orientering om øvelsen, og hvilke muligheter som finnes for å bidra med varer og tjenester. Alt fra forlegninger og parkeringsplasser til matlevering og doruller. 60 tonn klær skal vaskes og 12.000 kjøretøy rengjøres. Øvelsen vil støvsuge hele landsdelen for leiebiler. Soldatene får mye fritid, og gode bidrag fra lokale krefter gjør at de kanskje kommer tilbake som turister.

– Uante muligheter

Hans Petter Øien Kvam, leder for NiT Melhus, sier det finnes uante muligheter for lokalt næringsliv å bidra under NATO-øvelsen.

– Det er et mål for Leverandørnettverket at en størst mulig andel av prosjektene i vår region skal tilfalle lokale leverandører, sa Øien Kvam på møtet.

Det såkalte Leverandørnettverket i Gauldalen ble opprettet i 2015, og har 95 medlemsbedrifter. Flere av disse har fått store oppdrag under bygginga av E6 i Soknedal.

Soldatene inntar Hølonda

På Gåsbakken er det planlagt en større militærforlegning med amerikanske soldater. Det er opprettet et samarbeid med Gåsbakken skole, som er opptatt av at dette kan bli en fin kulturutveksling. Staben ved skolen er allerede invitert til leiren på bespisning. Å bidra til NATO-øvelsen kan gi ringvirkninger og fordeler begge veger.

Sturla Langørgen kan gjerne tenke seg å bidra under høstens store NATO-øvelse. Foto: John Lerli

Sturla Langørgen deltok på møtet for å få informasjon, og var overrasket over at Forsvaret kjøper inn så mange tjenester utenfra. Han driver utleie av laksevald i Gaula, og ser gjerne for seg utleie til soldater som kommer tidlig. Gjennom sitt eget firma selger han forbruksmateriell til serveringsbedrifter, og tror at det også kan være en mulighet.