- Vi må bare være helt ærlig på at vi ikke klarte å varsle om at det ville komme så voldsom byge, sier vakthavende meteorolog Anne Solveig Andersen ved Meteorologisk institutt.

Ifølge beregninger Meteorologisk institutt har gjort kom det 50-60 millimeter nedbør på én time. Over 10 mm regnes som kraftig, så det som kom på Kvål var en veldig, veldig kraftig byge og er ikke vanlig, ifølge Andersen. Nedbørsmengden på én time er omtrent like mye som det kommer i løpet av hele juni.

Varslet tordenbyge

Melhus har ikke egen målestasjon, og Meteorologisk institutt har jobbet nå med å beregne hvor mye nedbør som kom på Kvål søndag kveld. Andersen forteller at de hadde varslet om at det ville komme tordenbyger, men at de altså ikke klarte å forutse hvor mye nedbør som kom.

- Det er ingen tvil om at det kom mye regn på kort tid. Bygen var veldig kraftig og veldig lokal, sier Andersen.

Det regnet flere steder i Melhus, men ingen steder kom det så mye regn på så kort tid som på Kvål. "Styggskura" førte til vannfylte kjellere og store skader på veier.

I framtida er det ventet mer ekstremnedbør av den typen en har sett på Kvål, og kommuner er derfor svært interessert i å få vite om hvor mye nedbør som kan ventes for å kunne ha beredskap.

Les også: Må pusse opp kjelleren på nytt

Les også: Hus evakuert etter oversvømmelse på Kvål

- Det er nesten umulig å vite hvor slike kraftige byger kommer. En kan tenke seg en kjele som koker, og så er spørsmålet hvor boblene kommer, forklarer Andersen.

Kvål har ingen høye fjell, og meteorologen sier at det ikke er klart hvorfor akkurat Kvål fikk så mye regn på en gang.

Dette bildet er tatt på Søberg rett før det svartnet på himmelen.
Bennavegen er en av flere veier som fikk store skader. Den er nødreparert og er kjørbar. Svevia er entreprenør og har det travelt med å få ordnet opp.