- Vi understreker for ungene at det ikke er leirmasser som har rørt på seg. Det er ledningsnettet som ikke har klart å ta unna, sier virksomhetsleder Aud Jorun Underdal ved Rosmælen skole.

Beroliger ungene

Underdal forteller at alle kontaktlærerne er blitt bedt om å snakke med ungene om det som har skjedd, og at hensikten er å berolige barna. Både for den ordinære skoletida og for skolefritidsordninga er det beredskap i dag.

Les også: Må pusse opp kjelleren på nytt

Les også: Hus evakuert etter oversvømmelse på Kvål

Rosmælen skole har også fått vannskader, men det kunne ha gått svært galt om virksomhetslederen ikke hadde vært på skolen akkurat da den voldsomme regnskura gikk.

- Jeg var tilfeldigvis på skolen og så det kom ei voldsom skur. Det kom inn vann i kjelleren, inn i vaskesentralen og i teknisk rom. Da jeg kom ned i kjelleren og så at det sto dammer på gulvet, fikk jeg varslet driftslederen som kom. Han fikk startet oppsuging av vann, forteller Underdal.

Den raske reaksjonen ser ut til å ha begrenset skadene på Rosmælen skole. I dag mandag foregår det rydding og oppsuging av vann i kjelleren som er flittig bruk både på dagtid og av ulike organisasjoner på kveldstid.

Rasfaren

Årsaken til at rektoren har brukt tid på å trygge ungene, er både fordi det er lett for ungene å se at vannmasser har forårsaket skader og fordi det i det siste har vært mye snakk om rasfare på Kvål. Tirsdag kveld skal Melhus kommune ha folkemøte om Sweco-rapporten som slår fast at det må betydelige sikringstiltak før det kan bygges ny barnehage. Kvikkleireskred kan ramme både Rosmælen skole og Trønder-Lyns idrettsanlegg, og NVE har anslått at det vil koste minst 40 millioner kroner å sikre området.

- Vi trygger ungene på at det ikke har gått ras her, sier Underdal.

I morgentimene har Underdal vært i kontakt med Nettbuss for å høre om skolebussene går, og har fått tilbakemelding om at bussene går. Sideveier har fått skader, men Bennavegen er kjørbar selv om deler av veien er vasket bort.