På Øya videregående skole var det lørdag et yrende liv, og rektor Hallgeir Solberg og banksjef Ragnar Torland regner med at det var bortimot 4000 personer innom.

I fjor kom det 2500. Tilstrømninga var så stor i starten at det ble trafikkproblemer på E6, og dette ble løst ved at politiet og rektoren henstilte om at de besøkende parkerte på Skjerdingstad.

Dyr på nært hold

Fjøset på skolen som har både videregående skole og ungdomsskole, var første stoppested for mange. Der kunne melkekyr, kalver og okser studeres før neste stopp var smådyravdelinga. Ute ventet hestene, og så var det mye annet å henge fingrene i. Inne i verkstedet var det svært så lydhør aktivitet da de besøkende fikk banke sammen fuglekasser.

Publikum fikk også se gamle traktorer, oppgangssag fra Hølonda landbruksmuseum, og de prøve seg på stylter, treklatring og trespill. Inne i drivhuset var mange utstillere samlet.

Les også: Om gammelosten fra Midtre Gauldal

Om mat

- Det er bra at det er interesse for temaet mat. Jeg tror folk, utstillere og arrangementskomité er fornøyd, sier banksjef Ragnar Torland i Melhusbanken.

Les også: Lokal suppe solgte som varme hvetebrød

Åpen gård er et samarbeid mellom Øya videregående skole, Melhusbanken og organisasjoner innen landbruket. Rektor Hallgeir Solberg gikk rundt med et smil om munnen hele dagen, og han la ikke skjul på at han gledet seg over den store tilstrømninga.

- Det har vært kjempegod stemning, sier Solberg.

Neste år også

Arrangørene melder at det blir Åpen gård neste år også, og banksjef Torland sier at den vil bli i siste halvdel av september. Målet er å unngå å ha Åpen gård på samme dag som Bygdadagen i Soknedal slik det ble i år.

- Vi håper at det ble plass til begge arrangementene i år, sier Solberg.

Les også: Serverte lokalmat etter debatten

Fredag kveld hadde arrangørene landbruksdebatt om det betyr noe for folk hvor maten kommer fra, og mange hadde møtt opp for å høre panelet med de mange fagpersonene, si noe om framtida for norsk matproduksjon.

Bestillingene på lam fra landbruksskolen, strømmet inn. Maja Granmo er andresårselev, og hun noterte bestillinger fra folk som ville kjøpe lammekjøtt.
Steking av pinnebrød slo an.
Hopping i høyet falt i smak.
Oi, så stort gresskar. Magnus Andersen og Ask (14 måneder) beundret gresskaret som var ved standen til Melhus hagelag.
Ellen Evjen, Ragnar Torland, Gunhild Gylland, Hallgeir Solberg, Sara Øian, Anders Eggen og Odd Jarle Brodal var med i arrangementskomiteen. Bjørn Olve Kjøsen var ikke til stede da bildet ble tatt.
Den røde traktoren (Porsche 1971-modell) er en del av traktorsamlinga til Arne Qvenild fra Leinstrand.
Treklaterne hadde på seg seler, og fikk tips fra friluftslinja ved skolen.