Under Åpen gård på Øya videregående skole viste Wenche Wulff Rønning en mattradisjon fra Midtre Gauldal, og den syrlige lukta fra jerngryta fikk mange til å stoppe opp.

Lokal oppskrift

- Dette er gammelost fra Midtre Gauldal, og gammelosten er Sør-Trøndelags største matskatt, sier Wulff Rønning.

I motsetning fra gammelost som en kan kjøpe på butikken, er det ikke skarp lukt fra gammelosten Wulff Rønning lager. Den er basert på ei oppskrift fra ei tante av ektemannen Hans, og så blir den tilsatt muggkultur som Wullf Rønning oppbevarer på et glass.

- Gammelosten jeg lager, ser ut som gräddost, og er ikke så porøs som den en kan kjøpe på butikken, forklarer Wulff Rønning.

Wenche kommer opprinnelig fra Grorud i Oslo, og gården hun kommer fra, er nå blitt museumsgård. Grorud er som kjent blitt drabantby i Oslo.

I Synnerdalen i Midtre Gauldal var Wenche og ektemannen Hans i gang med å etablere Forollhogna fjellmeieri på setra da Hans ble alvorlig syk. Planene om å produsere pultost, gammelost, rømme og gøbb måtte skrinlegges inntil videre.

Les mer om Forollhogna fjellmeieri

Les også: Om hva Wenche mener om bygdekulturen

Mattradisjoner

Wenche er fylkesleder i Sør-Trøndelag Bygdekvinnelag, og ivrer for å ta vare på gamle mattradisjoner. Under en landbruksdebatt fredag kveld på Øya videregående skole, fortalte Wullf Rønning at bygdekvinnelaget har fått et større tilskudd fra Sparebankstiftelsen for å se på gamle mattradisjoner.

Les mer om Lokalmat og landbruksdebatten

Ostemassen er i kledet for avrenning.