Leserinnlegg skrevet av Marie Husby Valland, politisk nestleder i Trondheim Unge Høyre

I sin nyttårstale, viste statsminister Erna Solberg stor optimisme for det norske arbeidsmarkedet. Færre er arbeidsledige nå enn ved forrige årsskifte. Likevel er det en utfordring Solberg nevnte; noen arbeidstakere «går ut på dato». Det kan vi ikke ha noe av.

Ny kunnskap og ny teknologi fører til nye kompetansebehov i mange yrker. Derfor bør vi kunne tilby etter- og videreutdanning til alle med behov for det. Ingen skal gå ut på dato, selv om deres nåværende kompetanse ikke lenger trengs. Målet er at alle skal ha en jobb å gå til.

Så lenge de har kapasitet, ønske og mulighet til å jobbe, burde de få lov til å være en ressurs for samfunnet.

Fremover vil den økonomiske veksten i Norge stagnere, og velferdsstaten vil koste mer. Alle som ønsker å bidra, burde få den muligheten. Selv om noen trenger mer tilrettelegging enn andre, noen bare kan jobbe deltid og noen må fylle på utdanningen sin, burde det alltid kunne stå en dør åpen.

Sammen må vi sikre at ingen går ut på dato. Alle som kan burde få muligheten til å være en ressurs for samfunnet. Datostempling hører hjemme på matvarer – ikke i det norske arbeidslivet!