Jeg viser til artikkel i Trønderbladet 4. august om seterdrifta på Heggvoldsetra i Håkkådalen (Soknedal). Her er det Malin Heggvold (15) som er setertaus.

Såvidt som jeg kan se er det av de gamle kuraser i fjøset, den såkalte røroskua (STN) mulig også telemarksku?(hvitt med  rødt nedover låret). Disse gamle kurasene passer utmerket for utmarksbeite særlig når det er litt tungt å komme opp til beitet i dalsidene til dømes slik det var på Rognes. NRF-kua  er mye tyngre, melker mer, men de stedlige forhold avgjør hvilken rase man må satse på.

Jeg drev selv med mjølkekyr i vel 20 år og ble lei av å  se etter NRF-kyrne ut på sommeren når de ikke ville komme ned av seg selv til kveldsmelkinga. Jeg fikk derfor kjøpt en STN-kukalv i Feragen på Røros som i sin tid ble bjelleku. Dette hjalp mye i forhold til kveldsstellet, hun ble «sjef» som dro de andre kyrne med seg ned til kveldsstell i mer normal tid.

Fjøset hos meg var båsfjøs med rister bak der urin / møkk gikk rett ned i møkkjelleren. Etter foring ble dyra stengt tilbake og det ble måket og strødd godt med sagflis o.l. Skrape for å ta eventuelt  rester på lår var alltid fremme. Etter vel 20 år var det slutt for min del som småbruker med mjølk. Kvotesystem med stadig mindre kvoter til ordinær pris ga bare arbeid og intet vederlag for arbeidet. Jeg har dog Røros-kua friskt i minne som  trivelige dyr som jeg unner både barn og voksne minst en gang i livet å ha vært i kontakt med. Denne artikkelen om Malin på Heggvoldsetra vekket gode minner, og jeg må få lov å si at du er ei grepa jente, Malin!

Jord- og skogbruk er en viktig næring i Midtre Gauldal. Dessverre er det grupper som vil legge føringer for næringen uten å ha kunnskap om hva forslagene innebærer. Jeg tenker her på at alle båsfjøs må bli ombygd / erstattet med nye løsdriftfjøs innen 2035. I Midtre Gauldal er 2/3 av driftsenhetene båsfjøs. Investeringene blir fort 10 millioner kroner eller mer for løsdriftfjøs og vil for mange være uoverkommelige.

Noen av disse  bruka vil ikke ha grovforgrunnlag i rimelig nærhet av driftsbygningen, og alternativet er bare opphør av drifta. Å drive landbruk er ingen Sareptas krukke om noen skulle tro det.  Som nasjon vil vi alle tape på at en slik politikk blir satt ut i livet. Bosetting i hele landet kombinert med en rimelig grad av selvforsyning betinger et livskraftig jord / skogbruk i hele landet. Krigen i Ukraina bør ha vært en påminning til oss alle om at det ikke er en selvfølge  at nordmenn skal gå til sengs mette mens andre nasjoner sulter. Noen mener at føringer / retninger på politikk aldri skal reverseres, men hva om man må innse at man har bedømt en utviklingstrend feil?

Pensjonistpartiet i Midtre Gauldal vil ha tilbake et eget hovedutvalg for jord- og skogbruk samt naturforvaltning med faglig kompetanse i administrasjonen. PP har et prinsipielt syn i forhold til at utvalg kan ha medlemmer som ikke er kommunestyrerepresentant.

PP vektlegger et løft mht standard på kommunale/fylkeskommunale veier, som  vil være til nytte for næringen.

Gauldalsposten intervjuer tilfeldige personer hvilke fremtidsplaner o.l. de måtte ha. Jeg merket meg  en ung gutt fra Hauka / Soknedal som svarte at hans ønske var å ta over en nedlagt gård i besteforeldrenes eie og få den i drift igjen. Jeg ønsker denne ungdommen lykke til og  ingen må bli overrasket over at PP vil hjelpe som vi får mulighet til  slik at ønske kan bli virkelighet.

Harald Rognes / Pensjonistpartiet