Av Jorid Oliv Jagtøyen (Sp), ordfører, Anja Sterten (Ap), opposisjonsleder, Rita Blokkum (Sp), leder HOK (utvalg for helse, oppvekst og kultur), Pernille Wahlberg (Ap), nestleder HOK

Mandag 17. januar startet styringsgruppen som er nedsatt arbeidet med å stake ut kursen fremover for en bærekraftig og helhetlig plan for helse- og omsorgstjenestene våre.

Styringsgruppen består av kommunalsjef, ledere, tillitsvalgte, representanter fra eldreråd og råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne samt leder og nestleder i utvalget for helse, oppvekst og kultur.

De skal utarbeide et sammenhengende forslag til fremtidig organisering og dimensjonering av kommunens sykehjem, hjemmetjeneste, bofelleskap for funksjonshemmede  og bofelleskap for eldre.  I forslaget innarbeides en plan for hvordan fagkompetansen innenfor sektoren kan utnyttes på best mulig måte, samt et forslag til hvilke oppgaver kan ivaretas av andre enn ansatte. Om ønskelig kan prosjektgruppen legge fram flere alternativer med en konsekvensutredning for de ulike alternativene.

Prosjektet deles opp i 2 faser: Veivalg for organisering og struktur og dimensjonering. Hvilket tjenestetilbud skal vi ha og hvor, hvilke tilbud skal vi ha i tillegg til det vi allerede har og skal vi slutte med noen? Hvor mange «plasser» skal vi ha innenfor hvert tilbud og hvor stor ressurs kreves (bemanningsplan). Prosjektresultatet er grunnlaget for arbeidet med videre utvikling av helse- og velferdstilbudet i Melhus kommune, samt økonomiplan 2023-2026

Vårt mål er endelig behandling i kommunestyremøte i mai. Før den tid skal det behandles i formannskap, og ulike råd og utvalg.

Hvorfor gjør vi dette? Vi skal utarbeide en helhetlig plan for en bærekraftig helse- og omsorgstjeneste i kommunen i årene fremover. Vi skal sikre at vi også har gode tjenester til innbyggerne om både 10 og 15 år. Dette er ikke unikt for Melhus kommune. Det er en utfordrende situasjon med større tjenestebehov, behov for økte ressurser og rekrutteringsutfordringer i kommunesektoren. KS har løftet dette gjennom eget prosjekt og i desember satte regjeringen ned et nasjonalt ekspertutvalg ledet av Gunnar Bovim som skal se på fremtidens helsetjenester, rekruttering og bruk av ulike faggrupper.

Melhus kommune har også tidligere satt i gang flere prosjekter og gjennomført endringer. Vi har «100 år i eget hjem», satsning på velferdsteknologi og interkommunalt rekrutteringsprosjekt. Kostra-tallene viser at vi ikke har lyktes med å vende tilbudet til mer hjemmebaserte tjenester som ønsket. Vi ser flere årsaker til dette. Vi mangler trinn i omsorgstrappa og tilbud som ligger mellom det å bo hjemme og å ha en sykehjemsplass. Vi har økt tilflytting fra andre kommuner og pandemien har forsterket utfordringene. Lavterskeltilbud som dag- og aktivitetstilbud har vært nedstengt og vi har hatt redusert tjeneste- og avlastningstilbud. Dette er viktige tjenester, som i fravær følger til økt press på institusjonsplasser og redusert folkehelse.

På bestilling fra kommunestyret har vi fått konsulentfirmaet BDO til å se på disse forholdene utenfra- som grunnlag for det arbeidet vi når går i gang med. Hvor ressurseffektiv er tjenestene per i dag, hvor mange institusjonsplasser har kommunen kapasitet og kompetanse til å drifte med dagens ressurser? Hva er det fremtidige kapasitetsbehovet og er det mulig å omdisponere arealer til andre typer tjenester?

HMS- utvalg, tillitsvalgte og ledere er tett på arbeidet som skal gjøres fremover.

Politisk ser vi frem til det viktige arbeidet som nå skal skje. Vi vil lytte godt til styringsgruppen og vi vil jobbe sammen for å sikre gode løsninger for innbyggerne i årene som kommer.