KOMMENTAR: Kommunene ønsker at folk skal bo lengst mulig hjemme. Det blir stadig flere eldre, og det er for dyrt om alle skal bo på en institusjon med heldøgns bemanning. Dermed må eldreomsorgen i Melhus, Midtre Gauldal og de fleste andre kommuner organiseres på en ny måte.

I Midtre Gauldal er pleie og omsorg pålagt store kutt, noe som blant annet betyr at Singsås bo- og dagsenter ikke lenger får heldøgns bemanning. De med størst pleiebehov skal til Støren, der ressursene samles.

I Melhus heter prosjektet «Hundre år i eget hjem». Målet er at alle skal ta mer ansvar for eget liv og være mer selvhjulpen. Det er helt nødvendig med en omstilling i eldreomsorgen, for eksempel vil behovet for pleie og omsorg i Melhus nesten dobles fram til 2040. Det medfører så store kostnader at vi må tenke nytt.

Men skal man bo lengst mulig hjemme, må det legges til rette for det. Vi får nå en generasjon eldre som lever lenger enn før, men som kanskje ikke har førerkort eller kan kjøre bil lenger. I dag forteller Trønderbladet et eksempel fra Budal, der det ikke er lagt godt nok til rette for at de eldre kan bo hjemme.

Busstilbudet er mange steder så dårlig at eldre rett og slett ikke kommer seg til Støren for å få utført nødvendige ærender eller besøke sine nærmeste som er på sykehjemmet der.

Problemet er at det ikke er kommunen som bestemmer kollektivtilbudet, det er det fylket som styrer. Og det er en annen pengesekk enn den kommunen er så bekymret for. Men det er håp: Gamle Nord-Trøndelag fylke hadde nemlig en ordning med bestillingstransport i distriktene. Og etter fylkessammenslåingen er dette også aktuelt i sørdelen av nye Trøndelag fylke.