Økokrim fant ingen rimelig grunn til å gå videre med habilitetssaken mot Erna Solberg og Sindre Finnes.

Jeg både ser og hører godt, har også en god forståelse for rett og galt. Med det kan jeg også si at jeg ble svært overrasket av Økokrim sin håndtering av Erna og Finnes sin sak.

Dette har blitt et maktspill uten sidestykke.

«Med Økokrims beslutning er nå alle beskyldninger om ulovlig innsidehandel lagt død i denne saken»

Allerede her manipuleres leseren med valg av ord av Økokrim til å tro at så er tilfelle.

– Han ble også grillet fra alle kanter, både av media og av andre politikere, skriver Siv Oline Bjørnvåg om Ola Borten Moes habilitetssak. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

I september kom også korrupsjonsjegeren Eva Joly med en klar uttalelse i Klassekampen om at Erna Solberg burde trekke seg av hensyn til demokratiet etter skandalen rundt ektemannens aksjehandel. Hun sier videre: – Hvis dette kan skje uten konsekvenser, bekrefter det ytterliggående Høyres mantra om at alle maktstrukturer er råtne.

Videre ønsker jeg å belyse habilitetssaken om Ola Borten Moe hvor økokrim har varslet gransking. Han ble også grillet fra alle kanter, både av media og av andre politikere. Til slutt valgte han å trekke seg.

Hvis vi skal tro på det media skriver (Nettavisen), så sier Erna blant annet i ettertid av denne saken at «Det er den enkelte statsråd sitt ansvar å ha ryddighet rundt disse habilitetsspørsmålene, og det er ganske åpenbart at disse sakene er ganske godt forklart i selve håndboken for statsråd.» Sitat fra Erna slutt.

Gjelder ikke dette også for deg, Erna? Vil du påstå at du har lest denne håndboken?

Kan Økokrim egentlig ha gjort annet enn å drikke kaffe med deg i denne saken?

Hvordan har du klart å vri deg ut av dette? Og hvordan har Økokrim kommet frem til at habiliteten i Borten Moe sin sak var så mye mer graverende?

Dette er helt uforståelig, Og kommer det en dom i den saken, så vil økokrim også til de grader undergrave sitt eget system.

Hvis Høyre og Erna er interessert i folks tillit, så må hun trekke seg og gå slik som de andre har måttet gjøre. Som et sitat fra Erna i sommer hvor hun mener at tilliten til politikere etter denne skandalesommeren har blitt tynnslitt, burde hun også sette ord ut i handling.

For øvrig har media blitt som gribben, de flakser rundt byttet sitt og setter klørne i det og slipper ikke før det ligger med fjærpryden sin i sanden. Men det er på underlig vis at vår tidligere statsminister har klart å vri seg unna disse klørne. Hvordan er det egentlig mulig når media ellers har flakset rundt byttet sitt i fra alle vinkler?

Burde media i enkelte saker også få et slags forbud? For noe sier meg at media kan ha en del av skylden i en del saker som kommer litt ut av sin kontekst.

Men siste ord i Erna og Finnes-saken er nok ikke sagt. Ordet tillit står for meg som noe av det viktigste et menneske får, og kan vi ha en statsministerkandidat som ikke evner å vise viktigheten av det til folket og til landet som hun skal ivareta?

Takk for oppmerksomheten.

Siv Oline Bjørnvåg