Pengene skal brukes til restaurering og sikring av to av seks yttervegger på Gammelbutikken fra 1902.

Prosjektet er beregnet å koste langt mer enn pengene som kommer fra kulturminnefondet. Budsjett er til sammen på hele 1.660.000 kroner, hvorav 206.000 er egeninnsats.

Det er også søkt om støtte fra en rekke andre instanser, men foreløpig har bare Kulturminnefondet svart, opplyser Kaasa Moe.

Tre bygninger

Gamle Hovin består av tre bygninger: Gammelbutikken fra 1902, Kvithuset og Stabburet fra rundt 1920.

Ved Gamle Hovin er det gjennomført flere større arbeider etter at den ble en stiftelse i 2011.

Grunnmuren er restaurert; det er drenert på vestsiden av den store bygningen; en yttervegg er malt ved et komposisjonsmalingskurs i 2015; den store bakerovnen i kjelleren er restaurert.

Pipe og sikringsskap

I år har en av pipene fått nedsatt stålrørspipe, betalt ved gaver. Etter påske skal de gamle sikringene bli museale, og et nytt sikringsskap settes opp og ny hovedstrømledning og hovedsikring monteres.

VAR BUTIKK: Deler av interiøret vitner om at det har vært butikk en gang.

I slutten av mai, begynnelsen av juni vil det være en rekke arrangementer på Gamle Hovin. Skolebarn skal tilbringe hele skoledagen på Gammelbutikken, det blir åpen dag for enhver, og grupper og enkeltpersoner kan komme og få bruke bakerovnen og oppleve bygningen. Første helg etter påske arrangeres en større dugnad på eiendommen.