Prestegårdslåna har fått store summer til istandsetting av den fredede eiendommen opp gjennom åra.

Denne gangen var det søkt om midler til videre restaurering av vinduer, kjellerdører m.m.

Tilskuddet fra fylkeskommunen er fullfinansiering av det arbeidet som skal gjøres.

- Ved Prestegårdslåna er vi meget glade for støtten, sier styreleder Kristine Kaasa Moe i en pressemelding.

Fredet

Prestegårdslåna og hagen ble vedtaksfredet av Riksantikvaren i 1996 etter kulturminneloven. I 2002 ble eiendommen (Prestegårdslåna og ca. 4 dekar område rundt) omgjort til en privat, idéell stiftelse. Styret for stiftelsen er eneste, og dermed høyeste ledelse av eiendommen.

Det har i mange år vært åpent i Låna – og er det fortsatt – noen timer hver lørdag, hele året, med gratis adgang.

Det er faste åpne møter, konserter, m.m.; og anledning til å bestille foredrag, møtelokale og omvisning. Det har vært arrangert 13 kurs i antikvariske håndverksteknikker ved Låna.

Skolebarn og eldre kommer hvert år til omvisning m.m. i samarbeid med Melhus kommune. Det gis gratis hjelp til andre eiere av kulturminner, så langt det er tid til det, fra Låna.

Ingen ansatte

Det er ingen ansatte ved Prestegårdslåna. Alt daglig arbeid, ledelse etc. gjøres uten noen form for honorar, opplyser Kristine Kaasa Moe:

- Ved Prestegårdslåna er man meget takknemlig for et godt samarbeid med Melhus kommune og Trøndelag fylkeskommune, sier Kaasa Moe.

Nytt i 2018 er at det skal gjerdes inn et område både på Lånas og naboen OVFs (Opplysningsvesenets fond) område, der den gamle rasen spelsau skal beite i perioder. En del av eiendommen hesjes om sommeren, i 2018 for fjerde gang.

- Ved Prestegårdslåna tar man vare på bygningene, historiene, hagen, kulturlandskapet og alle de som ønsker å komme, sier Kristine Kaasa Moe.