– Det sto sirupstønne like ved inngangen og folk kom med spann når de skulle handle, forteller Inger Indset Sund (87).

Over disk

På 1950-tallet var hun ansatt i Midttømme-butikken, og minnes den livlige handelen som var da. Butikken ble etablert av Halvor Midttømme i 1897. Da Inger Indset Sund jobbet i butikken, gikk handelen over disk.

– I butikken var det en svær ovn, og en av oppgavene var å tenne opp i ovnen. En annen oppgave var å ta imot ullposer. Butikken solgte garn, og folk kom fra nord og sør for å levere hjemmestrikkede votter. Vi hadde det veldig artig på jobb i butikken, forteller Indset Sund.

Indset Sund var en av mange som møtte opp da Gamle Hovin tirsdag inviterte til åpen kveld. Bakerovnen i kjelleren ble fyrt opp, og der ble det stekt pizza og boller – noe som gikk raskt unna.

I kjelleren er bakerovnen i bruk ved enkelte anledninger, og ble sist tirsdag brukt til pizzasteking.

Kolbjørn Stafne med Henrik Hovin som medhjelper, drev for øvrig bakeri i sin tid. En annen som kom på åpen kveld og som var tidligere ansatt i butikken, er Aud Sunnset (75).

– Jeg jobbet i butikken fra 1960-tallet til utpå 1970-tallet. Det var ei kjempefin tid. Hvis det var lite å gjøre, var det bare å gå opp på kjøkkenet og ta en kopp kaffe. Det er kjempefint at det gamle interiøret er tatt vare på, sier Sunnset.

Camilla Moum Trang var butikkjomfru under åpen kveld, og hun er også styremedlem i Gamle Hovin.

BAK DISKEN: Styremedlem Camilla Moum Trang var butikkjomfru under åpen kveld hos Gamle Hovin.

–Jeg er fersk i styret, og ble med fordi jeg har lyst til å lære om den tida butikken ble drevet. Det er viktig å ta vare på tradisjonen før oss. Jeg husker vagt hvordan butikken så ut, og det var vel da det var blomsterbutikk her, sier Moum Trang.

Stor restaurering

Omvisninga ble besørget av Kristine Kaasa Moen som har gjort en storjobb for å få inn finansiering av de tunge løftene som trengs for å få Gamle Hovin på fote. Blant restaureringsoppgavene har vært å sikre at det store stabburet ikke faller ned over nabobygning, sikring av pipene, ny elektrisk anlegg, ny ovn og nytt hovedinntak. Utedoen med tre seter kunne også beskues under omvisninga.

– Det er en fantastisk dugnadsgjeng her, og håndverkerne har gjort en stor innsats, sier Kaasa Moe.

Kristine Kaasa Moe holdt omvisning for de besøkende. Til høyre stabburet som blir reddet fra å falle over ende.

Fylkeskommunen skal ha kurs på Gamle Hovin i tilstandsvurdering og tilstandsrapport, og Kaasa Moe sier at det er viktig å gi kunnskap i antikvarisk restaurering.

24. juni og 22. juli blir det sommerkafé på Gamle Hovin.