- Langås Fotosamling feirer i år sine første ti år. Hva passer vel da bedre enn å vise eksempler på kulturskatten samlinga fikk hos Kåre Skånøy, Melhus før påske. Dette sier eier av fotomuseet, Olav Harald Langås i en pressemelding fra fotomuseet.

500 på glassplate

Det er snakk om totalt godt over 500 glassplatenegativer fra ca. 1906 til ca. 1912.

Bildene er tatt av Anders O. Skånø/Skånøy (1882 – 1917) som bodde på gården Vollen ved Lerlia, altså ved Åsvegen i nedre Melhus.

Kåre Skånøy kom over alle eskene med glassplater i den gamle masstua på gården. De bar preg av å ikke ha vært rørt kanskje på hundre år.

Døde ung

Fotografen døde bare 35 år gammel i 1917. Sammen med foreldrene Olaus og Maria og sine søsken kom han til Melhus fra Skaugdalen i Rissa etter et kortere opphold på Skjetleinflotten.

Anders var handikapet og kunne etter fylte 15 år, ikke sette bein under seg, heter det, blant annet i memoarene til Sivert Keiserås.

Han husket og skrev ned på sine eldre dager mangt og meget, mellom annet om Anders som han betegner som en ivrig fotograf som tok masse bilder rundt om i nedre Melhus. Men det er også mulig at noen av bildene er fra Skaugdalen.

- Dessverre har vi så langt ikke fått navn på noen av de mange hundre portrettene, sier Langås i pressemeldingen.

Hesteskyss

På grunn av sitt handikap pleide Anders å ”haike” med hesteskyss rundt i bygda. Han hadde gjerne med seg en høysekk han satt på, og vel framme veltet han seg av skyssen og så bars det til å fotografere.

Ifølge Kåre Skånøy hadde Anders etter alt å dømme innredet mørkerom på låven heime på Vollen.

Sivert skriver at han husker Anders som smilende og blid, tross sitt trasige handikap.

Habil fotograf

- Det er ingen overdrivelse å betegne disse glassplatenegativene som en kulturskatt, mener Langås. Tross hundre år med støv og tvilsom lagring av fotografisk materiale, og en del knuste plater; var de aller fleste i brukbar stand som etter en smule rengjøring avslørte Anders som en habil fotograf.

- Han ”knipset” mange fine glimt fra en svunnen tid. For oss er hans bilder en reell ”tidsmaskin” tilbake hundre år og vel så det. Bildene spenner fra vogge til grav, bokstavelig talt. Fotografen har åpenbart hatt en nærhet til sine motiver som har gitt levende og naturlige portretter med mer humor enn en ofte finner blant den tids fotografier.

Digitalisert

Alle bildene er nå digitalisert og en del er printet ut og opphengt hos Langås Fotosamling.

Flere glassplater kom fotosamlinga i hende i vinter. Bestefaren til Egil Aamot fra Sørtømmesbakken på Hovin, som het Erik Aamot var også habil fotograf som tok mange bilder i heimemiljøet rundt første verdenskrig.

En del av disse er nå digitalisert og printet ut og naturligvis opphengt på fotosamlingas vegger som det dessverre ikke er flere ledige av.

Dette er også bilder tatt i sorg og glede, både fra Sørtømmesbakken, Bakkavollen (setra til gården) og ellers rundt om.

Jakter kamera

- Bildene jeg viser her, er alle fra Anders O. Skånøys hånd og er gode eksempler på hans arbeid. Må også nevne at Kåre Skånøy er på jakt etter et gammelt kamera som kan ha vært Anders sitt. Lykkes han med den jakten, hadde jo det vært ”kronen på verket”. Kåre skal uansett ha tusen takk for at han sørget for at denne bildeskatten nå kommer sambygdingene til gode, være seg melhusbygger og skaugdalinger! sier Langås.