Vidar Bergum har bodd i Istanbul i snart tre år. 36-åringen er oppvokst med mors kjøttkaker på Lundamo, men en glødende interesse for mat førte ham ut i verden, først til London, og siden til Tyrkia. Han startet matbloggen «Et kjøkken i Istanbul», som ble kårets til årets nisjeblogg i Norge i 2016. For to måneder siden kom kokeboka «Hummus og granateple», med 80 oppskrifter og en lærerik innledning om mat fra Tyrkia og Midtøsten. Han fikk napp på første forlag han henvendte seg til, sjølveste Cappelen Damm.

Enkelt å tilbedere

– Mange tror at tyrkisk mat er krevende. Men det stemmer ikke. Oppskriftene er enkle, og ingrediensene finnes på de fleste større matbutikker. Dessuten finnes det mange internasjonale butikker rundt omkring, sier han.

Han vil gjerne utfordre nordmenn på nye smaker, men avliver myten om at tyrkisk mat er sterkt krydret.

– Aubergine med kjøttfyll er en fin introduksjon. Dette er som mors kjøttkaker i Tyrkia, sier Vidar Bergum.

Det har blitt trendy å spise mer grønnsaker og mindre kjøtt, og da passer mat fra Tyrkia og Midtøsten perfekt, mener Vidar.

– Vi har hatt en bølge nå av norsk og nordisk mat. Jeg tror norske smaksløker er klare for noe nytt. I alle fall ser man i England og ellers i Europa at man henvender seg mot Midtøsten i matvegen, og slike bøker går veldig bra. Cappelen Damm så nok denne trenden, og var ivrige helt fra første henvendelse.

Snart utsolgt

Vidar og forlaget har allerede luftet tanken om å lansere boka utenfor landets grenser. Førsteopplaget på 2.500 er snart solgt, og boka deltok på en bokmesse i London for et par uker siden. Av bøkene fra Cappelen Damm fikk denne boka størst oppmerksomhet.

– Det har vært kjempeartig med denne responsen. Jeg har lagt ned veldig mye arbeid i boka, så det er fint at den når ut, sier Vidar.

Han er nå heime i Norge i tre uker, for å besøke foreldrene i Buvika og søsteren i Oslo. 4. mai skal han delta på en bokfestival i Oslo. Matbloggeren Trine Sandberg har også utgitt bok, og de får et innslag sammen, hvor de blir intervjuet av Fridtjof Nilsen fra Kakekrigen.

Ut på markedene

Styrken til Vidars kokebok er mange. Han byr på seg sjøl. Leserne får bli med ham inn på sitt eget kjøkken, ut på matmarkedet og blant krydderhandlerne. Kokkekunst i Tyrkia baserer seg mye på hvilke råvarer som er tilgjengelig etter sesongen. Vidar beskriver verdenshandelen for flere hundre år siden, da ferdselsvegene mellom Europa, Asia og Afrika gikk gjennom Istanbul. I Tyrkia oppsto den første dyrkingskulturen i verden, og jordsmonnet er ikke bedre noe sted, ifølge Vidar.

– Tyrkia og Istanbul har noen av de eldste kjøkken i verden. Her er rettene utviklet gjennom så lang tid at det er ikke rom for forbedringer. Jeg har valgt å fokusere på den tradisjonelle maten, og alle rettene er prøvd på venner i Tyrkia, forteller Vidar.

Boka har også en mengde flotte bilder. Vidar og forlaget har brukt en av de mest kjente matfotografene i Tyrkia, Bahar Kitapci.

– Hun er enormt dyktig, og har et veldig utvalg i rekvisitta som passer når tradisjonell tyrkisk mat skal presenteres. Alle bildene er tatt i hennes studio, og jeg laget ferdig åtte-ti retter i slengen, som jeg dro over med, sier Vidar.

Tro mot smaken

– Hva tror du en tyrker ville ha ment om boka di?

– Mine venner har gitt tommelen opp, og jeg tror de fleste vil ha kjent seg igjen. Målet mitt har vært å være tro mot den tradisjonelle smaken. Jeg har tillatt meg å gjøre noen endringer, som passer det norske kjøkken bedre. For eksempel å steke en aubergine i ovnen, i stedet for å fritere den.

– Kan det være aktuelt å utgi boka i Tyrkia?

– Jeg har lekt med tanken, men det er kanskje urealistisk. Det spørs om de vil lese om sin egen mat skrevet av en utlending.

Medieoppmerksomhet

Etter at boka kom har også bloggen fått mer trafikk. Han lå høgt i trafikk fra før, men er nå oppe i 25.000 unike besøkende hver måned.

Dagbladet har skrevet om Vidar og boka, og VG besøkte ham i Istanbul for å lage reportasje til magasinet Godt. NRK sin korrespondent i Tyrkia, Sidsel Wold, står bak et TV-program som er planlagt sendt i søndagsrevyen søndag kveld, 22. april. Og Vidar dukker etter planen opp på NRK radio mandag morgen.

Også magasinet Trd.by i Adressa har skrevet om Vidar og kokeboka.

Vidar kom også litt ufrivillig med i TV-serien «Team Bachstad». Reiseprogrammet som brakte to nordmenn gjennom elvesystemene fra Østersjøen til Svartehavet fikk en båt til overs da turen ble avsluttet. NRK googlet nordmenn i Istanbul, og traff Vidar og hans tyrkiske samboer. Vidar så gjerne at en ideell organisasjon overtok båten, men det stoppet seg i et omfattende byråkrati, og resultatet ble at Vidar ble medeier i en båt som snart tøffer rundt på Svartehavet.

Mat fra Tyrkia og Midtøsten er ofte svært fargerik, og gir ei fristende kokebok. Bildene til boka har den tyrkiske fotografen Bahar Kitapci tatt. Foto: BAHAR KITAPCI