I februar kommer matbloggeren Vidar Bergum fra Lundamo med bok på Norges største forlag Cappelen Damm. 35-åringen bor i dag i Istanbul, og er fascinert av smakene og mattradisjonene i Tyrkia. I to år har han skrevet sin egen blogg Et kjøkken i Istanbul, med 20.000 unike brukere hver måned. I 2016 fikk han prisen «Årets nisjeblogg» i Norge. Han har rundt 200 oppskrifter i bloggen, og deler også tradisjoner og opplevelser fra landet. De aller fleste oppskriftene i boka er helt nye. For å ta bilder i boka har Vidar fått med seg Bahar Kitapci, en av de mest kjente matstylistene og fotografene i Tyrkia. Boka får tittelen «Hummus og granateple», og inneholder hele 200 bilder.

Vidar sier at bakgrunnen for å skrive bok var den store interessen han har på bloggen sin og på sosiale medier. Antall lesere øker hver måned. Vidar sier også at det ikke finnes lignende bøker fra før på norsk.

Sterke tradisjoner

Både Vidar Bergum og forlaget mener de treffer en bølge av interesse for mat fra det østlige Middelhav. Dette viser også interessen for bloggen hans. Forlaget skriver at boka blir en inspirerende og uhøgtidelig introduksjon til ett av verdens mest tradisjonsrike og anerkjente kjøkken. Smakene er utviklet gjennom generasjoner, uten at det opprinnelige har gått tapt.

Vidar Bergum sier at tradisjonsrike retter vil stå sterkt i boka. Samtidig blir det noen moderne kreasjoner og personlige favoritter, slik bloggen hans også bærer preg av. Hverdagsmat blir det viktigste i boka, med fokus på gode råvarer, slik tyrkerne er vant fra sine markeder. Men verken ingredienser eller krydder skal være vanskelig tilgjengelig for nordmenn.

En stor ære

Mye av innholdet i boka ble skrevet i fjor høst. Manuskriptet ble sendt til Cappelen Damm i november, og i januar i år fikk han den gledelige meldinga om at forlaget gjerne ønsket å lage bok. Det var en stor ære for Vidar, og i år har han jobbet mer med tekst og oppskrifter, og engasjerte fotograf, som har fulgt ham både på kjøkkenet, på markeder og i folkelivet ellers. Boka er ikke bare ei oppskriftsbok, men presenterer matkulturen i Tyrkia i stor bredde.

Vidar Bergum var heime hos foreldrene i Buvika i jula, og hadde kontakt med forlaget i Oslo.

– Jeg er kjempeglad for at Cappelen Damm valgte å gi ut boka, og de er mildt sagt entusiastiske. De har store forhåpninger til boka, så nå gleder vi oss til den kommer i butikk alle sammen, sier Bergum.

Han regner med å komme tilbake til Norge til våren, blant annet for å presentere boka på Melhus og Støren.