Med vinteren på hell begynner det å bli vanskelig å finne skikkelig ferske og gode grønnsaker, så tiden er inne til å vende seg til de hermetiske tomatene. Her snakker vi gull på boks. De var helt perfekt modne da de ble hermetisert, og for oss er det bare å vippe av lokket og nyte smaken av sommer.

Shakshuka er en rett fra Nord-Afrika og Midtøsten som på papiret ser uendelig kjedelig og tam ut, men som overrasker på tallerkenen. For selv om dette faktisk bare er tomater, løk, hvitløk, paprika og chili, blir det sterke greier når det er ferdig. Det skjer noe når alt får steke og boble og syde i panna noen minutter, og for å lokke det hele over i et fullverdig måltid, serveres shakshukaen med egg som får posjere seg ferdige nede i tomatblandingen.

Det kan egentlig ikke bli enklere enn dette. Har du stor nok stekepanne, kan du fint lage denne til fire stykker, og hvis du skulle finne på å lage den til enda flere, tar du stekeovnen til hjelp. Lag tomatsausen ferdig i en kjele, hell den over i langpanna, knekk i eggene og stek ved 200 grader i ovnen til eggene er ferdige – trolig i underkant av et kvarters tid.

SHAKSHUKA

(4 porsjoner)

4 fedd hvitløk

2 løk

1 rød chili (med frø, hvis du vil ha det hele ekstra sterkt)

1 rød paprika

3 bokser hermetiske tomater

salt, pepper og et dryss spisskummen

olje til steking

4-8 egg (hver bestemmer selv om de vil ha ett eller to egg)

grovbrød

LØK- OG PAPRIKASALAT

1 rødløk

1 rød paprika

1 gul paprika

saften fra 1 lime

1 ts salt

Rens grønnsakene til løk- og paprikasalaten. Skjær løken i så tynne skiver du klarer, dryss med salt og press over limesaften. Bruk hendene til å kryste løken godt, så den mykner litt, før du lar den ligge og marinere i limesaften noen minutter. Ved servering heller du av mesteparten av limesaften og blander inn paprika i skiver. Siden mye av saltet forsvinner sammen med limesaften, bør du sjekke at det er nok saltsmak i salaten, og eventuelt gi den et ekstra dryss.

Server shakshukaen glovarm med ferskt grovbrød og salaten.