Suppe er tingen nå

En skikkelig krydret, kremet fiskesuppe er på sin plass på sånne dager som de vi har akkurat nå. Et kinderegg av godhet, for krydder varmer godt i en varm suppe, og varm fløte varmer ekstra godt.

Purre og gulerøtter

Dette er en skikkelig vinterfiskesuppe, så det er lite hokuspokus med eksotiske ingredienser. På denne tiden av året er det ikke mye mer enn purre og gulrøtter som egentlig er noe å skryte av, så da bruker vi nettopp dem.

Det er mye purre og gulrot i suppa, og purren stekes først for å forvandle den litt skarpe løksmaken til en god og rund variant.

Basen til suppen, altså alt som er ferdig før fisk og eventuelle skalldyr vippes oppi, kan med fordel lages ferdig dagen før. Da får smakene tid til å utvikle og blande seg godt, samtidig som du kan stikke innom fiskedisken på vei hjem fra jobb for å plukke ut ønsket fisk i visshet om at du bare bruker ti minutter på å sette en skikkelig hjemmelaget middag på bordet.

Velg den fisken du vil

Det som kanskje tar lengst tid, er å velge fisk. Gjør det akkurat så festlig eller hverdagslig som du vil, og gå på oppdagelsesferd i fiskedisken. Kanskje hverdagssuppa kun skal få laks eller torsk, eller frister det å lage et overdådig smykkeskrin av en fiskesuppe med både torsk, kveite og laks, en håndfull reker og noen blåskjell? Det er heller ingen grunn til å begrense seg på mengde. Fyll suppa med fisk. Slå deg løs, og vit at før eller senere kommer våren!

VINTERFISKESUPPE

(4 porsjoner)

2 store purre

2 ss karripulver, gjerne «hot»

½ l fiskekraft (1 terning i vann)

½ l kyllingkraft (1 terning i vann)

1 kg gulrøtter

3 dl matfløte

500 g fisk, gjerne forskjellige slag

olje til steking

Vask purrene og skjær dem i tynne ringer. Varm oljen i en vid, tykkbunnet kjele og stek purren til den er helt mør og sammenfalt. Tilsett karripulveret og stek et par minutter til for å få ut den «rå» smaken fra krydderet. Hell på fisk- og kyllingkraft, tilsett gulrøtter i små biter og kok til grønnsakene er helt møre. Tilsett matfløten og kok opp igjen. Smak til slutt til med salt og pepper. Selv om karripulver er en krydderblanding, inneholder den ikke salt, og det trenger du for at ikke smaken skal bli «tynn». Frem til dette nivået kan du gjøre suppen ferdig, og så sette den kjølig frem til bruk. Suppebasen blir bare bedre hvis den får stå til neste dag før den kokes opp igjen og tilsettes fisk i små biter (husk, suppe spises med skje, så la bitene være små) og eventuelle skalldyr. Etter et par minutter er suppen klar til å spises.

Serveres rykende varm, gjerne med brød til.