Ungdommene tok over styringa av UKM i Melhus sist lørdag, og det innebar utbytting av fagjuryen og at ingen får vite hvem som går videre til fylkesmønstringa før på fredag.

Valgte vekk jury

– Kulturmønstringa har aldri vært en konkurranse. Den er en arena for å vise fram det ungdom har lyst til å vise. Vi valgte å gå bort fra juryering fordi vi mener at det ga feil inntrykk. I stedet skal ungdom velges ut for å representere et bredt kulturuttrykk fra Melhus, sier Maja Schrøder.

18-åringen var leder for årets UKM, og hun mener at årets vri var vellykket.

– Jeg synes UKM var veldig bra i år. Vi fikk med mange ungdommer slik at vi kunne erstatte ansatte i Melhus kommune, og vi har hatt med flere ungdommer som har hatt lederroller, sier Schrøder som fortalte at hun var svært sliten etter å ha forberedt og gjennomført UKM.

Stor innsats

Rundt 30 ungdommer jobbet for å få gjennomført UKM i Melhus, og elever fra Tiller videregående skole sørget for streaming av forestillinga.

Kvaliteten på innslagene var høy, og det var en blanding av band, soloinnslag, film og kunst.

Tre forestillinger ble avviklet i løpet av dagen, og publikum ga tydelig respons underveis. Det aller meste så ut til å fungere greit.

– I underkant av 200 deltok i år, og det var 32 sceneinnslag. Et tjuetalls bidrag kom inn til utstillinga. UKM Norge ønsker at ungdom skal være med å produsere, og vi er så heldige å ha dyktige ungdommer her i Melhus. Det er første gang vi ikke har en fagjury. Så får vi se hvordan det blir neste år, sier kultursjef Jan Erik Landrø.

Ung Kultur Møtes (UKM) åpnet som tidligere år, med at et søppelorkester slo an tonen og så gikk de to konferansierene rett på første innslag.

At ungdommene ville være helt og holdent i fokus, innebar også at verken ordfører Gunnar Krogstad eller komitéleder Berit Wold Fjelle ble invitert til å holde åpningstale slik tradisjonen har vært.

Utvelgelsen

Hvem som får representere Melhus under fylkesmønstringa, skal offentliggjøres ifølge ungdommene, på fredag. Et panel av ungdom og voksne plukker ut hvem representantene fra Melhus er.