Tirsdag var det styremøte, onsdag kom beskjeden: Norsk Kylling skal bygge ny og større fabrikk.

Les om ordførerens reaksjon: – Det er bare å brette opp ermene

Haukdalsmyra er et alternativ

– Blir dere på Støren?

– Vi blir ikke på Støren. Men vi ser på tomtealternativ i Midtre Gauldal. Men vi har ikke mulighet til å være på dagens lokasjon, sier Kjell Stokbakken som er administrerende direktør på fabrikken.

Mandag presenterte blant andre ordfører Sivert Moen Haukdalsmyra som et nytt, stort industriområde som de håper Norsk Kylling vil gå for.

– Haukdalsmyra er et alternativ som er med videre i vår prosess, bekrefter Stokbakken.

Men lenger vil han heller ikke gå i å spekulere i hvor den nye fabrikken ender opp. De har flere alternativer i Trøndelag.

– Det er flere alternativer, men jeg kan ikke si eksakt hvor mange. Og det endrer seg, ettersom prosessen går.

Han forteller at det å forbli i Engan ikke er et alternativ, fordi de ikke ser at de kan øke kapasiteten på fabrikken slik de ser for seg at de må og vil.

Les også: Politikerne vil ha nytt industriområde på Haukdalsmyra

- Færre ansatte

Klokka 15 onsdag, ble det holdt et informasjonsmøte for de ansatte ved fabrikken.

– Jeg synes det var et godt møte. Vi prøver å ha åpen dialog så tidlig som mulig med de ansatte. Det er viktig å få ut informasjon til de nærmeste først, sier Stokbakken.

Noe av det som understrekes sterkest i pressemeldingen, er at den nye fabrikken vil bli mer effektiv og mye mer automatisert.

– Betyr det færre ansatte?

– Det betyr færre ansatte. Det ligger i kortene. Dagens fabrikk er foholdsvis manuell. Vi må ha mer automatiserte løsninger og andre prosesser.

– Hvor mange er det snakk om?

– Det vet jeg ikke. Det avhenger av hvordan man designer en ny fabrikk. Vi fikk det samme spørsmålet i møtet med de ansatte, men må bare svare at vi ikke vet. Men det blir en reduksjon, det er det ingen tvil om.

– Ønsker de ansatte at den nye fabrikken bygges i Midtre Gauldal?

– Det vil være naturlig å tro at de ønsker det. De er spente, og opptatt av hva som skjer. Da er det ekstra viktig å ha ryddig kommunikasjon med dem, sier Stokbakken.

2019 er tidfrist

Han vil ikke si noe om diskusjonen innad i styremøtet, men sier at et samlet styre står bak beslutningen.

Dagens fabrikk tåler den forventede økningen i produksjonen fram mot 2019, hvis den fortsetter slik det ser ut i dag.

– Det er nærliggende å tro at vi må være i orden med ny fabrikk til da, men det vil også være avhengig av hvordan veksten utarter seg i markedet. Nå saler vi opp, og er i prosjekteringsfasen.

I pressemeldingen fra Rema 1000, skriver de at det jobbes med flere alternativer for tomt. Kritiske faktorer som ramses opp er: Tid, risiko, strategiske fordeler, ulemper og kostnader.

De skriver at de vil bygge ny fabrikk for å møte etterspørselen etter hvitt kjøtt, og for å kunne optimalisere produksjonen med en moderne fabrikk. Den nye fabrikken vil ha det de karakteriserer som et «høyt automatiseringsnivå og optimalisert prosessflyt». Dette for å få kostnadene lavest mulig, samtidig som de er produsert på en ansvarlig måte.