Haukdalsmyra skal bli et stort industriområde som skal rigges for framtiden, hvis det går som de styrende politikerne og administrasjonen vil.

- Skjebnedøgn

Tirsdag har Norsk Kylling styremøte, hvor industrigigantens fremtidige strategi skal diskuteres.

- Det er på mange måter et skjebnedøgn for Midtre Gauldal, sier Knut Magne Lundemo som er næringsrådgiver i kommunen.

Sammen med ordfører Sivert Moen og Svein Fløttum, leder for Næring-, plan- og miljøutvalget, viser han fram Haukdalsmyra.

Her kan det bli et industriområde på opp mot 1200 dekar, smått utrolige 1,2 millioner kvadratmeter stort.

Ved å legge området her, slipper de å legge ytterligere press på dalbunnen og ta mer dyrka mark.

Nye Veier har sagt tvert nei til en avkjørsel fra ny E6 til Haukdalsmyra. Dermed må de, hvis dette går gjennom, bygge ny vei opp fra fylkesvei 30. Flere traseer er mulige, men de ser en mulig vei på baksiden av Digre transport og Gauldal energi som en av de bedre alternativene.

I dag er adkomsten til myra fra Haukdalen, på traktorvei. Med nytt industriområde, vil det også bygges en ny vei her.

Kommunestyret behandler saken mandag kveld.

Møter med grunneierne

Torsdag var det møter med grunneierne i området. De er fire i antallet.

- Vi har dialog med grunneierne, hvorav to av dem er positive, sier Svein Fløttum.

Mye står og faller på om kommunen klarer å lande en avtale, og komme i gang med arbeidet på tomta. Skulle alt gå i orden, og alle reguleringsplaner er i boks, vil det ta ett år fra man ruller ut gravemaskinene til området står klart.

Opparbeidelsen av tomta er anslått til å koste 225 kroner per kvadratmeter.

-- I tillegg kommer tomteprisen for oppkjøpet av arealet, og opparbeidelsen av vei, sier Sivert Moen, som anslår av veien vil koste mest.

Tar man utgangspunkt i at hele området på 1200 kvadratmeter bygges ut i en smell, vil det koste 270 millioner kroner. Da kommer altså vei og kjøpp av arealet i tillegg.

Vil vokse mye

Moen, Fløttum og Lundemo understreker hvor essensielt det er for kommunen å være fremsynt, og greie å utvikle et slikt industriområde nå. En ting er Norsk Kylling. Men med ny E6 og stipulert kraftig vekst i befolkningen, trengs det næringstomter. Og mindre press på dyrka mark i og rundt Støren sentrum.

Statistisk sentralbyrå stipulerer en voldsom vekst i Midtre Gauldal i årene som kommer. SSB anslår at 8639 mennesker vil bo i kommunen i 2035. En økning på 35,7 prosent.

- Vi kan ikke legge oss bakpå, sier Sivert Moen.

71 prosent av arbeidsstokken i Midtre Gauldal bor og jobber her. Norsk Kyllings 350 arbeidsplasser utgjør ti prosent av totalt antall sysselsatte i kommunen.

Følgene ved at fabrikken flyttes, kan bli skjebnesvangre.

- Jeg tror ikke folk forstår alvoret i dette. Vi synes det er riktig å gå ut med dette nå, for å vise at vi har gjort noe, sier Moen.

Mange barn

Norsk Kylling gir store ringvirkninger lokalt. Bønder, håndverkere, entreprenører, transportbedrifter, for å nevne noen.

I 2012, med ny ledelse ved roret, startet Norsk Kylling arbeidet med å gå over fra innleid- til fast arbeidskraft. I årene etter det, har det kommet mange familier, særlig til Støren.

Dette skoleåret går det 56 elever som har særskilt norskopplæring. Det utgjør åtte prosent. I disse tallene ligger det også noen flyktninger, men tallene skal være representative for antallet barn med tilknytning til Norsk Kylling. Dette fordi mange av disse barna har bodd her så lenge, at de ikke lenger trenger norskopplæring.

14, 6 prosent av barn i barnehagene er minoritetsspråklige. Det er 50 av 321 barn. Til høsten tas det inn 11 nye minoritetsspråklige barn.

Trønderbladet har ikke lyktes med å få tak i ledelsen ved Norsk Kylling.

HAUKDALSMYRA: Starten på Haukdalsmyra skimtes omtrent midt i dette bildet. Bildet er tatt fra veien opp mot Mannfjellet på Støren.