Nå tror treneren hans at eleven kan nå veldig langt: – Philip har alt som skal til for å lykkes på fotballbanen, sier Lars Eivind Nielsen til Trønderbladet.

Melhus og Philip Totland fikk en forferdelig start på sesongen da de gikk på et braktap av de sjeldne borte mot Verdal i kvalifiseringen til NM. 6-1-tapet satte en støkk i hele spillergruppa. Noe måtte skje. Det gjorde det også. To og en halv måned senere er situasjonen snudd på hodet. Mye takket være en lynrask ving.

Studerer stjernene

- Vi var fullt på høyde med dem, men når vi havnet under, gikk lufta ut av oss. Det var absolutt ikke fem mål som skilte lagene, men at vi røk ut var nok fortjent, sier Philip Totland til Trønderbladet når vi møter 16-åringen i huset han bor i på Melhus.

Gutten med nummer 55 på trøya tar godt i mot oss og snakker velvillig om spillet han er så lidenskapelig glad i. Totland er Arsenal-supporter av sin hals og ser generelt på alt som kryper og går av internasjonal fotball. Champions League-finalen så han sammen med lagkamerat og kaptein, Bjarte Rein.

- Jeg hadde håpet på Juventus, men at Real Madrid vant er greit det også. Begge er blant de aller, aller beste. Man kan tilegne seg mye lærdom av de spillerne der, sier han og nevner i fleng:

- Ronaldo, Dybala, James Rodriguez, Higuain og Buffon. Her oser det klasse.

Totland, som før denne sesongen hadde lagt bak seg flere god år med aldersbestemt fotball, har melhusingene alltid hatt stor tro på. Likevel er det ingen som forventet at han skulle herje med motstandernes backrekker allerede nå.

Slo Gimse

I kampene som fulgte etter exiten fra cupen, kom målene som perler på en snor. Først berget Totland ett poeng mot Charlottenlund med sin målgivende pasning på 3-2-scoringen like etter pause.

- Det ble ett poeng, men hadde jeg satt straffa kunne det blitt tre også, sukker Totland.

Så scoret han to mot KIL/Hemne hjemme på Gruva, før han avgjorde lokaloppgjøret på Brekkåsen mot erkerival Gimse på overtid.

- Å slå Gimse er bestandig gøy. Det er alltid ekle kamper som lever sitt eget liv. Tenningen er skyhøy, og det er alt annet enn lett å få til noe skikkelig spill. Den som ofrer mest, vinner som regel de kampene der, smiler 16-åringen.

Brant straffe

I fjerde serierunde mot Sverresborg 2 fortsatte framgangen. Spisskollega Mats Ramlo ble kampens store spiller med fire nettkjenninger, men Totland kom også denne gangen på scoringslista. 5-0 og 7-0 var signert spisskjempen, som dermed sto bokført med fem totalt.

- Sesongen har liksom gått bedre og bedre for hver kamp vi har spilt. Det er selvfølgelig moro å score mål, men det viktigste er at laget presterer bra sammen, fortsetter en ydmyk Totland.

I toppkampen mot serieleder Kolstad kom det første serietapet for Melhus. Dette til tross; Totland scoret også denne gangen. Målet satte han inn fra krittmerket på overtid i første omgang.

- Jeg brente en straffe mot Charlottenlund, så det var viktig å sette den. Dessverre var scoringen til ingen nytte.

Han mener Melhus var fullt på høyde med Kolstad, men at aldersforskjellen kan ha spilt en sentral rolle.

- Vi holdt følge lenge og kunne utlignet også, men mot slutten viste de klasse. Kolstad er et bra lag. Det vet alle. Hadde de derimot ikke hatt med spillere fra 98- og 99-årgangen, ja, da spørs det hvordan resultatet hadde blitt, sier Totland spørrende.

Fire scoringer

I kampen mot Orkla 2 på Fannrem satte Totland inn sitt åttende for sesongen da Melhus enkelt vant 6-1.

- Alltid gøy å vinne stort. Det var viktig å svare på tapet mot Kolstad umiddelbart, fortsetter 16-åringen.

Det var likevel ikke før Tillerbyen 2 sto på motsatt banehalvdel at publikum skulle få servert et skikkelig Totland-show. 17-åringen ga seg ikke før gjestenes burvokter hadde hentet fire baller signert Totland ut av nettmaskene.

- Jeg scoret de fleste målene denne sesongen fra midtbaneposisjon, men denne kampen spilte jeg ving og da løsnet det skikkelig. Det er ikke hver dag man scorer fire i en kamp, smiler Totland.

- Alt går fortere

Når Trønderbladet spør Totland om hva han tenker om framtida på fotballbanen, svarer han følgende etter en kort tenkepause:

- Det er kanskje et kjedelig svar, men jeg ønsker å bli så god som mulig. I første rekke er det viktigste å bidra for juniorlaget, så får vi se hva som skjer videre.

16-åringen hospiterer på seniorlaget og håper å få sjansen der etter hvert.

- Det er et stort steg å etablere seg på seniornivå. Alt går fortere og fysikken spiller en langt større rolle. Jeg skal bruke tiden godt for å ta gode valg framover, avslutter Totland.

Philip Totland hospiterer med A-laget og håper på en sjanse til å vise seg fram etter hvert. Foto: Henning Smedås