Kalenderen viste 10. mars 2017, og junior-NM var i full gang i Harstad. Lone Johansen følte seg i god form før 15 km fristil, og hadde selv innerst inne et håp om at dette var dagen hun kunne gjøre det store.

Selv sier hun at hun på forhånd ikke var mer enn en outsider, i og med at blant andre juniorverdensmester Marte Mæhlum Johansen sto på startstreken. Melhusjenta stilnet dog kritikerne og gikk helt til topps på distansen. Hun vant ganske klart og hadde i overkant av 13 sekunder ned til sølvvinneren, nettopp verdensmester Mæhlum Johansen.

–Det var en stor opplevelse å vinne NM. Jeg var vel bare en liten outsider på forhånd, og det var nok bare jeg selv og min trener Martin Hovin som i det hele tatt hadde troen på at jeg kunne vinne, sier norgesmesteren.

–I tillegg var det jo morsomt å slå Marte, som vant VM. Jeg fikk revansjen min her for at jeg ikke ble tatt ut til det mesterskapet, ler hun.

Tatt ut på juniorlandslaget

I starten av april i år fikk Lone Johansen beskjeden. Hun var tatt ut på juniorlandslaget i langrenn etter en meget sterk sesong, som en av bare to jenter fra sitt årskull. Dette skulle derimot ikke offentliggjøres før i slutten av april, så hovedpersonen selv måtte holde dette for seg selv på en best mulig måte.

–Jeg sa det nok til mamma, pappa, mormor og morfar, men ellers greide jeg å holde stilt om det til det ble offentliggjort, forteller hun.

Johansen har nå vært en del av landslaget noen måneder, og forteller at hun merker flere positive virkninger.

–Det er et bedre treningsmiljø på landslaget enn ellers naturlig nok. I tillegg har jeg nå fått gode avtaler med Fischer og Swix, som gjør det litt mer attraktivt økonomisk, selv om det fortsatt er en dyr idrett å drive med, konstaterer hun.

Juniorlandslaget i langrenn består av 12 utøvere, seks gutter og seks jenter. De har månedlige samlinger til og med desember. I desember er sesongen i full gang, og da er det konkurranser som gjelder for løperne.

–Vi samles en gang i måneden på treningssamlinger. I tillegg har jeg kontakt med landslagstreneren minst en gang i uka ellers også, og sender treningsdagbok til han, fortsetter hun.

Har beholdt samarbeidet med trener fra Melhus

Selv om hun er tatt ut på landslaget, har Lone valgt å fortsette samarbeidet med treneren hun hadde i Melhus, Martin Hovin.

–Jeg ser ingen grunn til å avslutte det samarbeidet selv om jeg er tatt ut på landslaget. Samarbeidet mellom oss har fungert utmerket, og vi har funnet en måte som gir resultater, så jeg setter det samarbeidet høyt, forteller hun.

Hun trener også med Melhus-laget i ny og ned, men understreker at hun ikke greier å være med på alle øktene her lenger, ettersom hun nå har et annet opplegg.

–Jeg prøver å være med på en del økter med Melhus også, men jeg kan naturlig nok ikke være med på alle øktene de kjører. Vi har jo hvert vårt program som vi følger, forklarer hun.

Marit Bjørgen det store forbildet

Lone er ikke i tvil hvem hun ser mest opp til i langrennsmiljøet. Kanskje tidenes beste kvinnelige langrennsløper kommer opp med en gang når hun får spørsmålet.

–Marit Bjørgen er mitt store forbilde, uten tvil. Hun er så jordnær og ydmyk, selv når hun vinner alt som er, mener hun.

Kvalitet foran kvantitet

Johansen legger også vekt på at hun heller kjører kortere økter med full intensitet, enn lange økter hvor hun ikke yter maks. Det viktigste for henne er å få til gode økter, og de trenger ikke alltid vare så lenge.

–Jeg fokuserer på kvalitet i treningen min. Kjenner jeg at jeg bare greier å holde den intensiteten jeg bør ha i en time, gir jeg meg da. Jeg har mye bedre utbytte av å trene med den intensiteten jeg skal over en time, enn å trene litt under det nivået i to timer, sier hun.

–I og med at jeg sender treningsdagbok inn til landslagsledelsen, får jeg også tilbakemelding om noe ikke fungerer som det skal, eller jeg trener feil. Det er en god trygghet å ha, som gjør at jeg kan fokusere mer på selve treningen, legger hun til.

Håper på å kopiere bragden

I år er målet til Johansen nok et NM-gull. NM 2018 går av stabelen i Steinkjer.

I tillegg til å vinne NM håper talentet at hun blir tatt ut til junior-VM, og at hun greier å prestere der.

–Målet i år er å ta nok et NM-gull, det må det jo være. I tillegg håper jeg både på å bli tatt ut, og å bite godt fra meg i VM også, sier Johansen.

Hun har også et mål om å komme topp tre i Norgescupen denne sesongen.

–Jeg har også et mål om å komme på pallen sammenlagt i Norgescupen denne sesongen, jeg har to fjerdeplasser på rad nå, fortsetter hun.

Det blir utrolig spennende å følge Melhusjenta i sin første sesong med juniorlandslaget, og om hun klarer å komme på pallen i Norgescupen. Blir hun nok en gang nummer fire, spørs det om vi har en arvtaker for den eminente langrennsløperen Kristin Størmer Steira på gang i Melhus. Steira la opp etter 2015-sesongen, og er kjent for å «alltid» havne like utenfor pallen.

NM-GULL: Johansen vant junior-NM i 15 km fristil i Harstad i mars. Foto: Arne Brunes
FORBILDE: Lones store forbilde er Marit Bjørgen. Foto: Erik Borg