Lone Johansen ble tirsdag tatt ut på juniorlandslaget i langrenn. Eller, hun fikk vite om uttaket for noen uker siden, men har måttet holde det hemmelig fram til nå. Bare de aller nærmeste har fått vite om gladnyheten.

- Det er bare mamma, pappa, mormor og morfar som har visst om det. Jeg har hatt lyst til å si det til noen, for jeg har vært så spent og gleder meg til neste sesong, forteller Melhus´ ferske landslagstilskudd.

Hun er ei av seks jenter på juniorlandslaget.

- Det er stort. Det er et lite nåløye å komme gjennom, sier Johansen.

- Spennende type

Landslagstrener Geir Endre Rogn har lagt merke til at melhusjenta har tatt stadige byks oppover på resultatlistene de siste sesongene. Men det var i starten av den nettopp avsluttede 2016-17-sesongen at han for alvor fikk øynene opp for hennes talent i skisporet.

- Lone er med på laget først og fremst fordi hun har hatt en god sesong med gode resultater gjennom vinteren. Hun er en spennende type som fortsatt kan utvikle seg. Vi hadde litt diskusjon, men uttaket var ikke så veldig vanskelig, sier Rogn.

Langrennstalentet har akkurat lagt bak seg en strålende sesong som ble toppet med NM-gull i Harstad i mars. Men for noen år siden var Johansen slett ikke en som jevnlig besøkte pallen.

- Jeg kom sist i mål da jeg var liten. Det var gleden ved å gå på ski som gjorde at jeg fortsatte. Du er nødt til å ta trappa, ikke heisen hvis du har lyst til å bli god. Jeg har måttet prioritere bort en del ting. Det er ikke alltid jeg kan være sammen med venner når jeg har lyst, men på sikt blir det verdt det. Det er kjedelig å være dårlig når du er 16 år, men det tenker du ikke på når du blir senior, sier 19-åringen.

Hadde to sesongmål

Hun avslører at hun lyktes med ett av to mål hun satte seg før sesongen. Det ene var å gå seg inn på juniorlandslaget.

- Det første målet var å bli tatt ut til VM, men dit kom jeg ikke. Men jeg var første jenta som ikke fikk gå og ville kommet inn på laget hvis noen hadde trukket seg, forteller hun.

Hun var dermed nær å klare begge målene. Men juniorlandslaget er bare enda et trinn på veien mot å bli en god seniorløper. Neste sesong er hun toppidrettsutøver på full tid, men har søkt på noen fag for at det ikke skal bli for mye langrenn.

- Jeg har lyst til å bli god som senior, ikke være en som når toppen som juniorløper, sier hun.

VM ingen selvfølge

- Hva skal du bli bedre på neste sesong?

- Jeg skal jobbe med teknikk, utvikle kapasiteten og bli bedre på sprint, sier hun.

Som en del av juniorlandslaget blir det samlinger omtrent én gang i måneden. Johansen forventer at hun vil ta nye steg framover. Laget har vært samlet i Oslo denne uka, og selv om utøverne har vært gjennom noen tester, har storparten av tiden gått med til sponsorarbeid.

- Treningsopplegget blir veldig bra. Du er del av et lag som du kan bruke for å bli bedre, sier hun.

I fjor fikk 10 av 12 utøvere på juniorlandslagene gå junior-VM. Johansen vil gjøre alt for å få delta i sitt første internasjonale mesterskap, men understreker at hun må prestere på veien dit.

- Det er ingen selvfølge å få gå VM. I Norge er det mange gode løpere utenom landslag også, sier hun.

PÅ LANDSLAGET 2: Magnus Stensås belønnes med uttak til rekruttlandslaget etter en god sesong med norgescupseier og topp 10-plassering i NM. - En veldig spennende utøver som bør ha fokus på å gå verdenscup. Tiden er moden for Magnus på landslag, sier rekruttrener Anders Bystrøm. Foto: Ole Jørgen Bratland/ Statoil