Thomas Mjøen er og blir en av landets beste amatørkusker. Han har forbedret seg nærmest fra år til år på 2000-tallet. Fjorårssesongen var hans beste, men den har han overgått med solid margin både når det gjelder antall seirer og innkjørte penger, idet det ennå gjenstår mer enn halvannen måned av sesongen.

Ekstra gledelig er det at egentrente familiehester gjør det bra på ovalen.

Villmira

Den fem år gamle hoppa etter Moe Odin og Engmira tok årets åttende seier på 19 starter. Det gir en seiersprosent på 42, noe som ikke er alle travere forunt å oppnå.

Hun var knepen favoritt i løpet som gikk over 2140 meter. Fra fjerdespor på tillegg ble det å innlede bakerst. Da det gjensto en runde, var det ennå langt fram, men den posisjonen ble kraftig forbedret før inngangen til siste sving, hvor Villmira ble med i angrep via tredjespor. Mot mål var Mjøen-traveren den klart sterkeste.

– Det var veldig langt fram, men jeg vet den har styrken og går til slutt. Det begynte å posisjonere seg mot den sist svingen. Hun har styrken som sitt våpen og skal i hvert fall kunne hevde seg i hoppeløpene, mente kusken.

Spikmira

I likhet med Villmira har Spikmira Engmira som mor, men faren er Spikeld, en fordums storhet som ikke er særlig mindre kjent enn Moe Odin. Sju år gamle Spikmira har ikke vært like grådig i matfatet i år som Villmira, hun var seiersløs på 13 starter denne sesongen. Heller ikke i fjor var hun å finne på toppen av listene.

Denne gangen var hoppa den eneste på strek, men var ikke hardt betrodd av spillerne. Hun tok imidlertid godt vare på fordelen av å stå 20 meter foran de øvrige, og ledet løpet fra start til mål. Det skal sies at Spikmira ble reddet av målstreken, for Storm Odd nærmet seg hele oppløpet og var bare knepent slått.

– Den sto alene, men jeg syntes det var et tøft løp. Den har vist fin form i trening, uttalte Mjøen, som ikke la skjul på at det var stort å vinne med to egentrente hester.

Melhuskuskens tredje seier for dagen kom med Levanger-hoppa Odd Hera. Seieren ble litt turbetont, i og med at det ble en jevn målpassering med Komnes Omer innenfor seg, men denne var i galopp over streken. Det gjelder som kjent å holde seg til trav, framfor alt i mål.

Tilbake som vinner

Få kjenner Buvik-traveren Crimson Pirate bedre enn Ragnhild Bjørnbeth. Det måtte i så fall være treneren, Trude Kleveland. Niåringen etter Steinlager hadde en bra sesong både i 20l4 og 2015. Etter det har det ikke lyktes for den kjente sliteren – før nå. Det var ikke mye i programraden som skulle tilsi seier, men Bjørnbeth visste bedre og ville prøve.

Piraten stakk til tet. Der ble den til mål var passert. Blekkan-traveren og favoritten Jaccaroo ble veldig nærgående oppunder mål, men kom aldri forbi veteranen.

– Den begynner å bli gammel og lur, men Trude er flink til å ta vare på den, kunne en tilfreds kusk fortelle. Bjørnbeth mente at niåringen kan holde det gående en stund til.

Første i monté

Den var neppe i bakrus, den fire år gamle hoppa Sweet Hangover, trent av Tor Arne Eggen på Hovin. Ukjent med å gå under sal var den ikke, men dette var den første seieren med rytter, og den fjerde for året. Hele den siste runden travet Sweet Hangover utvendig for lederen, men med Amanda Robertsen i salen koblet den greit seiersgrepet i god tid før mål. En sterk prestasjon.

Eggen uttalte følgende etter løpet: – Det var veldig godt å se at den spurtet ned lederen (Alvena Urax). Den skal starte i rikstotoen i desember, det er det første målet.