Forrige sesong ble totalt ødelagt for langrennsløper Sivert Grøtan Eriksen. Han var syk hele sesongen, og først i slutten av april i år, fikk han svaret. Han led av cøliaki, og måtte legge om kosten.

–Jeg var til legen flere ganger, og de snakket om det samme hver gang, at jeg måtte roe ned litt på treninga. Jeg merket ingen forskjell, så da jeg var der for femte gang, fikk jeg de til å teste meg for alt som kunne testes. Da ble det oppdaget at jeg led av cøliaki, og at det bare var en endring i kostholdet som skulle til, forteller Grøtan Eriksen.

Etter at han fant ut av dette, har han lagt om kostholdet, og kroppen fungerer nå som normalt. Han går inn i årets sesong med et stort håp og ønske om å slå hardt tilbake, og ta nye steg etter den oppløftende sesongen han hadde før marerittsesongen i fjor. Denne sesongen hadde han blant annet et sprintrenn i Skandinavisk Cup, hvor han kun var tideler fra å nå finalen.

–Når jeg går for kretslaget er det Norgescup og Skandinavisk Cup som er de to stedene man konkurrerer, i tillegg til NM. Skandinavisk Cup er også ofte en fin inngangsbillett til å få gå verdenscup, så her er det viktig å gå godt, sier han.

–Nå gleder jeg meg stort til å få vist hva jeg er god for igjen. Det kan ikke bli så mye verre enn fjoråret, så denne sesongen bør bli en opptur for min del, fortsetter han.

Inspirert av treningskompiser

Grøtan Eriksen sier han har fått mye inspirasjon av at andre han har trent med og vært nært, har oppnådd store ting. Han trekker frem Fredrik Riseth som en nær kompis, og en han har trent med i mange år, som jo tok VM-gull i U23-klassen forrige sesong. I tillegg henter han mye inspirasjon av Johannes Høsflot Klæbo som har slått gjennom i verdenscupen.

–Det er flere jeg har trent med og vokst opp med som har gjort det meget godt i skisporet. Vi har jo to lokale her, Fredrik Riseth og Magnus Stensås som har gjort det veldig bra. Det er både gøy og inspirerende å se at disse får resultater, og det viser at det er mulig, sier han.

–Jeg har også gått i klasse med Johannes Høsflot Klæbo på videregående. Han har jo absolutt slått gjennom på høyeste nivå, noe jeg naturlig nok også får inspirasjon av, legger han til.

Mest å gå på kapasitetsmessig

Grøtan Eriksen forteller at han, som mange andre har størst mulighet til å hevde seg i sprint, når man går i seniorklassen. Som junior var han mer en allroundløper, så selv om hans beste plasseringer i seniorklassen så langt har kommet på sprintdistanser, satser han mot å bli en allroundløper på sikt.

–Jeg har gjort det best i sprint på seniornivå. Likevel har jeg en plan om å bli en allroundløper på sikt. Jeg vil egentlig si at jeg var best som allroundløper som junior, noe som er mye av grunnen til at jeg vil satse på det nå også, sier han.

–Mange unge som kommer opp hevder seg ofte best i sprint. Man har ofte hurtigheten og eksplosiviteten på plass, men ligger kanskje enda lenger bak når det kommer til den totale utholdenheten, altså kapasiteten. Dette føler jeg også er tilfelle for meg, og jeg tror jeg har mer å gå på kapasitetsmessig, fortsetter han.

Jobber på treningssenter

I tillegg til langrennssatsingen jobber Sivert på et treningssenter på Heimdal. Her får han jobbe litt når han vil og har tid, og trives kjempegodt i den jobben.

–Jobben på treningssenteret passer utmerket til å kombinere med skisatsingen. I tillegg er det veldig greie folk som jobber der, så jeg får ofte byttet vakter når jeg har samlinger og viktige treningsøkter, forteller han.

Videre sier han at han også ha vurdert muligheten for å studere, men at han så langt har valgt å jobbe fremfor dette.

–Jeg har tenkt på studier også, men så langt har det fristet mer å jobbe i tillegg til skisatsingen. Jeg har god motivasjon for den jobben jar har, og så lenge jeg ikke vet helt hva jeg vil studere, føler jeg ikke det er noen grunn til å starte med det nå, fortsetter han.

INSPIRERT: Grøtan Eriksen (t.v) henter inspirasjon fra både Johannes Høsflot Klæbo (i midten) og Fredrik Riseth, som har levert gode resultater på ulike arenaer. Foto: ARKIVFOTO
KAPASITET: Eriksen selv mener det er kapasiteten han har mest å gå på i langrennsløypa. Den blir fokusert litt mer på kommende sesong. Foto: Marius Schjei Dahl