– Alt er opp til ham selv, sier juniorlandslagstrener Martin Ree, som har vært på utallige samlinger med navn som Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo.

Melhus IL, Leik IL, Sokna IL og Støren SK var alle representert da Hovedlandsrennet ble arrangert på Tolga sist helg. Klubbene bet godt i fra seg og flere løpere vartet opp med gode løp.

Aller best gikk det for Sander Kjelstad. Størengutten, som i flere år har vist at han har noe å fare med ski på beina, leverte et godt distanserenn og en god sprint, før han kronet arrangementet med å ta en råsterk bronsemedalje på stafetten.

Sterk bronsemedalje

Sammen med Kristian Reistad (Byåsen IL), Edvin Ingebrigtsen (Bratsberg IL) og Sivert Granheim (Utleira IL) gikk Kjelstads lag inn bare 19.3 sekunder bak Buskeruds førstelag, som vant stafetten sekundet foran Akershus førstelag.

Kjelstad gikk andre etappe og tok over stafettpinnen fra Reistad. Han sendte Kjelstad ut 25 sekunder bak Akershus førstelag. Kjelstad gikk en fantometappe og spiste sju sekunder av avstanden opp til teten. Det så lenge ut til at Ingebrigtsen og Granheim skulle hente inn ytterligere, men avstanden holdt seg likevel stabil rundt 20 sekunder.

Til slutt kunne ankermann Granheim, som gikk helt til topps og tok gull på distanserennet fredag, trygge bronsemedaljen. Ned til Opplands førstelag på fjerdeplass skilte et halvt minutt.

Alle forutsetninger

Martin Ree og Svein Erik Halvorsen har fulgt Kjelstad de siste årene, og er trenere for skiløperne på Støren. De sier at Kjelstad har alle forutsetninger for å bli en god skiløper, men toner ned forventningene.

- Jeg ønsker først og fremst å gratulere Sander med bronsemedaljen og flott innsats i Hovedlandsrennet. Det er ingen tvil om at han har tida foran seg, men å bruke ordet talent er jeg forsiktig med. Historien har vist at hvem som vinner Hovedlandsrennet ikke har så stor betydning for hvor langt man har kommet når man er tjue. Det viktigste er at Sander fortsetter å utvikle seg, sier Ree på telefon til Trønderbladet.

Les også: Bjørgen hyller ”sambygdingen” Høstflot Klæbo

Han forklarer hva som er Kjelstads største styrker som skiløper.

- Sander er det vi på skispråket kaller en god allrounder. Han behersker begge stilarter og alle distanser. Dessuten er han god teknisk og går fint på ski, sier Ree.

Toner ned forventninger

Ree, som til daglig er fysioterapeut og i tillegg jobber for Norges Skiforbund, har vært på utallige samlinger med kjente navn som Emil Iversen og stjerneskuddet Johannes Høsflåt Klæbo. Erfaringene fra rollene som trener og fysioterapeut er klare.

- I ung alder skal man være veldig forsiktig med å si hvem som bli god og hvem som ikke blir det. Det er på dette stadiet i livet kroppen utvikler seg mest. Her er det opp til hver enkelt utøver hvor mange timer de vil legge ned og hvor gode de vil bli, sier Ree.

På spørsmål om hva som er Kjelstads utfordringer, svarer han følgende:

- Sander må ville det nok. Legge ned nok timer. Han har mye å gå på treningsmessig. Kapasiteten er nok det han har mest å jobbe med.

FORSIKTIG: Trener Martin Ree liker ikke å hause opp unge utøvere. Foto: Erik Borg