Grunneier Sivert Nygaard klagde på kommunens tvangsvedtak. Nå har Fylkesmannen behandlet klagen, og Nygaard fikk ikke medhold i sin klage. Dermed kan kommunen gå i gang med grunnboringer.

Les om saken: Kommunen tvinger gjennom boring

– Må få en enighet

Lensmann Per Christian Stokke er tydelig på at dette ikke er en heldig situasjon, for verken kommunen eller grunneieren.

– Nå må kommunen og grunneieren kommunisere, og få en enighet på dette. Nå er det vedtatt at kommunen kan gjøre det, da må de bli enige, sier Stokke.

Trønderbladet har skrevet om denne saken tidligere, da Midtre Gauldal kommune valgte å gå til det skrittet å tvinge gjennom grunnboring på eiendommen til Sivert Nygaard på Støren.

Han driver det store gårdsbruket Nygaarden i Støren sentrum, og satte seg imot at kommunen skulle gjennomføre grunnboringer på eiendommen hans. Det dreier seg om geotekniske- og arkeologiske forundersøkelser som de gjør i forbindelse med veien som skal bygges opp til Støren næringsområde, som kan bli Norsk Kyllings nye tomt.

Kommunen gikk til det uvanlige skrittet å presse gjennom grunnboringen: Ved å bruke oreigningslovens paragraf fire, tvang de gjennom boring. Dette søkte de lensmannen om tillatelse til, og fikk godkjennelse for å gjøre.

Klagde til Fylkesmannen

Dette godtok ikke Sivert Nygaard, og klagde på vedtaket. Det er Fylkesmannen som er klagebehandler.

– Da gis klagen oppsettende virkning, og kommunen kunne ikke starte boringen før klagen ble behandlet, forteller lensmann Stokke på Midtre Gauldal lensmannskontor.

Det er den nå, og for Sivert Nygaard ble ikke utfallet slik han ønsket: Fylkesmannen stadfester vedtaket om å bruke loven til å tvinge gjennom boring. Det vil si at klagen ikke har ført frem. Når Fylkesmannen har sagt sitt, er dette også siste ord i saken. Dette kan ikke påklages videre.

Lensmann Stokke mottok klagebehandlingen forrige torsdag.

– Dette betyr at kommunen har fått tilsagn av meg, og at de kan foreta undersøkelsene, sier han.

Kommunen har varslet at de trenger litt lenger tid til å bli ferdig med grunnundersøkelsene, ettersom vedtaket ble påklaget.

– Sjelden sak

Skulle ikke kommunen og Nygaard likevel bli enige nå, blir det ifølge Stokke opp til Namsmannen.

– Kan ikke kommunen bare sette spaden i jorda?

– Kommunen har retten på sin side, så blir det opp til grunneier å sørge for at de får muligheten. Som jeg ser det, må kommunen og grunneieren kommunisere, og få dette i orden. De må snakke sammen, understreker lensmannen.

Han sier at det er sjelden de har saker som dette.

– Det er ikke så vanlig. Det er veldig spisset jus.

Rådmannen vil ha dialog

Rådmann Knut Dukane sier han er enig i lensmannens klare oppfordring om å kommunisere med grunneier Sivert Nygaard.

– Vi har hele veien vært opptatt av å kjøre en ryddig prosess i forhold til Nygaard. Vi er åpen for dialog og samarbeid hele tida. Det skal ikke være tvil om annet.

Han forteller at kommunen har sendt over vedtaket fra Fylkesmannen til Sivert Nygaard, og bedt ham om å bekrefte at de kan starte grunnboringene.

– Med dette vedtaket tenker jeg at nå skal det være på plass. Det eneste er at tidspunktet vi skal være ferdige, blir skjøvet på som følge av klagebehandlingen, sier Dukane.

– Hva tenker du om at det har vært sånn ufred på grunn av dette?

– Som jeg har sagt tidligere, er det uheldig at vi kommer oppi en sånn type situasjon. Hadde vi fått løst det med dialog, hadde det vært det beste. Når vi ikke gjorde det, må vi bare bruke de mulighetene som ligger i lovverket.

Trønderbladet har flere ganger prøvd å kontakte grunneier Sivert Nygaard, men har ikke lyktes med å få kontakt.